Вербић: Средства за науку и даље веома скромна

Србија, у поређењу са развијенијим земљама, има релативно мали број истраживача, због лоше економске ситуације средства опредељена за науку и даље су веома скромна, па је један од главних будућих циљева да снажније подржимо нашу науку, рекао је министар просвете Срђан Вербић.

Срђан Вербић је на министарској конференцији у Сплиту, на којој је основан Центар за истраживање и иновације Западног Балкана (WISE), рекао да финансијска средства нису довољна за значајан напредак науке или за унапређивање високотехнолошке индустрије, преноси Танјуг.

Ситуација је, како је рекао учесницима скупа, слична и у неким другим земљама Западног Балкана.

"Зато, у годинама које следе, наши циљеви су да постанемо конкурентнији, да снажније подржимо нашу науку и њен однос са привредом, да унапредимо систем високог образовања и да прокрчимо пут ка пуној интеграцији у Европску унију", рекао је министар Вербић.

Министар је подсетио да је Србија претходних година остварила значајне резултате у Оквирним програмима Европске уније, а посебно у Хоризонту 2020 и истакао да новоосновани центар, ције ће седиште бити у Сплиту, може да постане средство за умањење "одлива мозгова".

То значи да се може омогућити истраживачима да раде на изузетно важним и привлачним пројектима, а да истовремено остану у својим земљама, рекао је Вербић на управо завршеној вишедневној конференцији, коју је отворила потпредседница Владе Хрватске Весна Пусић, саопштило је Министарство просвете Србије.

"Један од значајних елемената за развој наше науке је међународна сарадња. Српски интерес, као и наш заједнички интерес на Западном Балкану, јесте да промовишемо и охрабримо успостављање регионалних мрежа научника и да креирамо услове за паметну специјализацију у региону. Заједно можемо да ојачамо наше ресурсе и знање, а како би постали успешнији", истакао је Вербић.

Центар ће, циљу побољшања истраживачке и иновационе сарадње у региону, управљати стратешким пројектима од регионалног значаја и биће место за дијалог и размену мишљења, као и место за остваривање заједничких регионалних интереса.

Та међународна организација радиће и на промовисању сарадње научника унутар и изван региона Западног Балкана, са посебним нагласком на научну дијаспору, у циљу омогућавања заједничког коришћења великих научних инфраструктура и промовисања научних центара изврсности.

WISE центар ће посебно промовисати мобилност младих истраживача и доктораната у региону, као и између региона и других земаља.

На конференцији су учествовали министри задужени за образовање, науку, истраживање и развој Западног Балкана, високи представници Регионалног савета за сарадњу и Светске банке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара