Читај ми!

Политико: Срби су се у избегличкој кризи одлично показали

Одлука Мађарске да затвори своју јужну границу за избеглице са Блиског истока усмерила је пажњу међународне јавности на начин на који се са проблемом избегличке кризе носи Србија, пише "Политико".

Пре само деценију и по Србија је била изгнаник са међународне сцене због своје улоге у ратовима током деведесетих, али српска влада и хуманитарне организације сада добијају похвале због саосећања у третману избеглица, пише Политико, а преноси Танјуг.

"Влада консензус да се Србија веома добро показала кад је реч о избегличкој кризи у овим околностима и да се према избеглицама поступа са много поштовања и достојанствености", рекао је за Политико неименовани дипломата из једне чланице ЕУ.

Након инцидента на српско-мађарској граници, кад су мађарски полицајци против избеглица, међу којима је било и деце, употребили водене топове и сузавац, српски премијер Александар Вучић је осудио "неевропско понашање" званичне Будимпеште, додајући: "Позивам ЕУ да реагује јер њене чланице морају да се понашају у складу са европским вредностима."

Разлика у тону између Вучића, како се наводи, некадашњег националисте, и мађарског премијера Виктора Орбана, некадашњег прозападњачког либерала, у Европи није прошла незапажено.

"Већина страних амбасадора сматра да Србија показује европске вредности за које би могло да се каже да их не показују ни неке чланице ЕУ. То може само да буде корисно за аспирације Србије за чланство у Унији", рекао је дипломата Политику.

Успорење прилива избеглица, међутим, није на видику, а чланице ЕУ северно и западно од Србије затварају границе за њихов пролаз, а институцијални и социјални капацитети Србије имају своје границе.

До сада Србија није предузимала мере да би омогућила останак избеглица, оправдано процењујући да велика већина њих само пролази кроз Србију на путу ка Немачкој, скандинавским земљама и Белгији, наводи портал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије