Читај ми!

Вулин: Учинићемо све да избеглице безбедно прођу кроз Србију

Влада Србије ће учинити све да очува свакодневни живот грађана Србије, али ће такође урадити све да избеглицама са Блиског истока омогући транзит кроз нашу земљу, осим примене силе, рекао је министар за рад Александар Вулин.

Александар Вулин је осудио понашање мађарске полиције према избеглицама на граничном прелазу "Хоргош 2", преноси Танјуг.

Ниједна земља, рекао је, нема права да баца водене топове и гумене метке на простор друге земље као што се десило.

"Ми смо без употребе силе успевали да смиримо ситуацију, да направимо одговарајући кордон", рекао је Вулин новинарима.

Министар је најаво да ће и данас разговарати са мигрантима, као и да то чине и активисти на терену како би их убедили да се врате у прихватне центре.

"Ми покушавамо да их убедимо да се врате у центре, али нећемо кристити силу. Јесте, и Србија је могла да пошаље 50 или 100 полицјаца и да те људе брутално терамо са прелаза, али ми то нећемо", истакао је Вулин.

Недопустиво је, навео је, да се на такав начин примењује сила како је мађарска полиција учинила јуче.

"Све остало долази у обзир, све ћемо урадити што је до нас, осим употребе силе", рекао је министар, истичући да су Срби хуман народ који има "искуство у избеглиштву" и да се на мигранте не може гледати као претњу, већ да треба разумети оно кроз шта пролазе.

Вулин очекује да ће током дана у Србију доћи до 2.000 миграната из правца Македоније и Грчке и да ће свима бити пружена адекватна помоћ.

Новинарима је рекао да су тренутно затворени прелази Хоргош 1 и 2, као и Бачки Виногради и да је на прелазу Хоргош 1 јутрос било 300 људи, док је на Хоргошу 2 било њих 700.

У прихватном центру Кањижа се, према његовим речима, налази око 200 избеглица. Јутрос је у Прешеву регистровано око 1.500 миграната, а 150 њих у Димитровграду.

"Очекујем током дана да ће из правца Македоније и Грчке доћи још до 2.000 људи. Ми водимо рачуна о свакоме о њих, да се ничије дете не смрзне, ни да не буде гладно и надамо се да ћемо у што скоријем року успети да одблокирамо граничне прелазе Хоргош 1 и 2 и Бачке Винограде", навео је Вулин.

"Потребна јасна политичка воља ЕУ"

Вулин је рекао да би ЕУ требало да изнесе јасан став и политичку вољу о томе како намерава да се избори са мигрантском кризом и наметне јединствена правила за све.

"Потребна је јасна политичка воља шта ЕУ хоће да уради и није логично да Грчка буде отворена земља у коју се може ући и из ње изаћи без иједног папира и да Мађарска буде апсолутно затворена земља у коју није могуће ући ни са једним папиром, а то је исто ЕУ", рекао је министар новинарима.

То, истиче, није логично и ЕУ мора да исправи.За ЕУ, према његовим речима, то је најважнији испит од њеног оснивања.

"Или ће успети да наметне јединствена правила или више неће моћи да сматра да је једнинствена политичка организација", рекао је Вулин.

Најавио је да ће се наредне седмице у Бриселу састати са највишим представницима ЕК са којима ће разговарати о проблемима које Србија има са миграцијама и повећаним трошковима услед тих проблема.

Упитан о томе колико је Србија до сада добила средстава, Вулин је казао да не не може да изнесе прецизну цифру али да се Србија не жали, да помоћ стиже, али да би требало да буде "прецизнија и конкретнија".

Србија је, каже, успоставила низ транзитних центара, у Нишу, Сомбору, Суботици, Кањижи, а прави се нови и Кикинди.

"Такође имамо традиционалне центре у Прешеву, Сјеници, Тутину, Боговађи, Бањи Ковиљачи, припремамо се да примимо евентуално појачан број људи и са бугарске стране, у Димитровграду и врло добро држимо ствари под контролом када су у питању миграције", рекао је министар истичући да се у Србији неће градити ниједан трајни прихватни центар у Србији из буџетских средстава.

"Србија се показала као хумана и одговорна, али овај проблем неће решавати сама, очекујемо директну буџетску подршку, да представници ЕК покажу разумевање за трошкове и однос који имамо према овим људима. Србија није сабирни центар, није ни концентрациони логор и никога неће на силу држати на својој територији, али свима који су на њеној територији омогућићемо све оно на шта смо дужни и што као хумано друштво иначе радимо", поручио је Вулин.

На питање колико кошта Србију један дан бриге о мигрантима, одговорио је да је тешко рећи прецизну цифру и да би у то требало урачунати све - од плате полицајца, онога који чува нашу границу, па сада ради и дуже од предвиђеног времена, узимање свих података, раднике Црвеног крста, Комесаријарта, храну, лекаре, смештајне капацитете...

"Кошта много, али ми нисмо рекли да ћемо се жалити због цене, ми тражимо помоћ од партнера и помоћ добијамо. Сматрамо да она треба да буде прецизнија и мало другачија, али о томе ћемо разговарати у Бриселу", рекао је Вулин.

Додао је да Србија добија помоћ али да би она требало да буде већа.

"Србија није чланица ЕУ, али има исти проблем као оне, зато нас третитрајте као чланицу ЕУ и омогућите приступ фондовима", поручио је Вулин.

Упитан шта би поручио хрватским колегама у решавању мигранатске кризе, он је рекао да би Хрвартска могла да се позове на пример Србије у решавању овог питања и понашању према мигрантима.

"Треба да буду исто тако организовани, хумани и да људе третирају као људска бића и да у њима не виде претњу и непријатеље. Не подизати зидове, не примењивати силу и неће бити проблема", поручио је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара