Читај ми!

Нове осуде напада на екипу РТС-а

Министарство културе, министар унутрашњих послова, медијска удружења председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић најоштрије су осудили напад мађарске полиције на екипу Радио-телевизије Србије.

Министарство културе очекује да ће власти у Будимпешти у најкраћем року пронаћи и казнити починиоце овог апсолутно неприхватљивог акта насиља над новинарима на професионалном задатку, преноси Танјуг.

У саопштењу из Министарства наглашавају да су физичка безбедност новинара и омогућавање њиховог несметаног рада елементарни предуслови за обављање улоге које медији имају у сваком друштву.

"Сматрамо неприхватљивим да се било коме ко професионално обавља свој посао на овако бруталан начин ускраћују права на рад и извештавање јавности о догађају од прворазредног политичког, друштвеног и медијског значаја за који постоји глобални интерес", наводи се у саопштењу.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас у Нишу да је Мађарској упућен протест због напада њихове полиције на екипу РТС и да је несхватљиво да су ти људи добили батине.

"Разочарани смо таквим поступком према екипи РТС-а", рекао је Стефановић новинарима у Нишу и додао да је то срамота и да екипа РТС-а никога није угрожавала.

Независно удружење новинара Србије, такође, осуђује насиље мађарске полиције према екипи РТС-у и позива Владу ове суседне државе да се јавно извини новинарима српског Јавног сервиса и утврди одговорност полицајаца који су претукли новинаре.

НУНС позива колеге из Европске федерације новинара, Мађарског удружења новинара и Синдиката новинара Мађарске да јавно осуде брутални чин ометања који представља грубо кршење елементарних права и слобода новинара које гарантују међународне конвенције, наводи се у саопштењу удружења.

И Асоцијација медија осудила је напад на новинаре РТС-а на прелазу Хоргош и сматра да је насиље над новинарима потпуно неприхватљиво.

Председник Упрваног одбора Зоран Секулић истакао је да Асоцијација сматра да је полицијско и било какво друго насиље над новинарима потпуно неприхватљиво.

"У случају понављања напада на новинаре, ми ћемо као Асоцијација позвати на заједничку акцију не само домаћих, већ и међународних асоцијација", рекао је Секулић, говорећи на семинару "Јани интерес за грађане и медије и нови начин финансирања медијских садржаја".

И председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић наводи да је недопустиво понашање Мађарске према избеглицама и додао да Мађарска дугује извињење Србији.

Како је рекао, бруталан напад мађарске полиције на екипу РТС-а не изазива ни најмању забринутост оних који свима држе лекције о угрожености новинара и медијских слобода.

Омеровић је упитао "шта би се десило да је српска полиција претукла неку инострану ТВ екипу" и додао "утркивали би се многи са тешким оптужбама, јављали би се 'заштитници' са захтевима за хитно заседање Европског парламента и резолуцијом која оптузује Србију".

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова је упитао "шта још чека Брисел" и "хоће ли уразумити своју чланицу или ће реаговати када падну прве жртве или ће можда Србија бити крива и за ово што ради Мађарска".

Напад мађарске полиције на новинарску екипу РТС најоштрије су осудили Синдикат новинара Србије и Синдикат запослених полиције, уз поруку да је реч о грубом кршењу међународних прописа и слободи рада новинара.

Синдикат новинара Србије сматра недопустивим напад мађарске полиције на екипу РТС-а, иако је било јасно да се ради о новинарима на извршењу професионалног задатка.

Синдикат је, како саопштава, о свему обавестио Европску федерацију новинара и Међународну федерацију новинара и позвао их да реагују у складу са својим надлежностима.

Синдикат запослених у полицији наводи да такав поступак мађарских колега крши све међународне прописе о слободи рада новинара. Синдикат је осудио поступак мађарске полиције и њихову употребу сузавца на територији Србије.

"Наводимо да су полицијски службеници Министарства унутрашњих послова већ дуже време ангажовани у Прешеву, Бујановцу, Београду и на граничним прелазима према Мађарској, на пословима прихвата миграната, а да притом ниједном није дошло до сукоба са мигрантима који се налазе на територији Републике Србије", додаје са у саопштењу.

Напад на екипу РТС-а, коју су тукле две гупе полицајаца осудила је и Европска федерација новинара, док је генерални директор РТС-а упутио писмо мађарској влади.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара