Читај ми!

Мигранти се окренули ка Хрватској

Све више миграната пристиже на границу Србије и Хрватске. Поред Шида, избеглице су се преусмериле и ка прелазу Бездан-Батина. Од јуче је у Хрватску ушло око 6.200 избеглица, јављају хрватски медији.

Избеглице из Сирије, Авганистана, Ирака и других држава пристижу на подручје општине Шид, како би преко Хрватске наставили пут ка другим државама ЕУ.

На границу са Хрватском од јуче је стигло стотинак аутобуса и више од 200 таксија, јавља извештач РТС-а.

Председник општине Шид Никола Васић каже да су обезбедили воду и храну за све који дођу, "али они ништа и не траже, већ само желе да наставе даље".

Избеглице на хрватској страни границе дочекују активисти Црвеног крста који им деле храну и пиће.

Аутобуси са избеглицама пристижу и на гранични прелаз Бездан - Батина.

Према незваничним проценама, границу је на том месту од јутрос прешло око 700 људи, али се претпоставља да број може бити и већи.

Избеглице довозе аутобуси из Кањиже, махом суботичких регистарских таблица, и остављају их код Велике чарде у викенд насељу Барачка, одакле људи пешке прелазе око километар пута до моста према Хрватској.

Већина аутобуса остаје код чарде још неко време, а возачи чекају на паркингу да виде да ли су избеглице прешле границу или су враћени.

У наредне две седмице у Хрватској се, према неким незваничним проценама, очекује више од 20.000 избеглица.

Како би обезбедила координисани рад свих надлежних органа и институција, хрватска влада је основала Штаб за координацију активности поводом доласка избеглица у Хрватску.

У међувремену, премијер Зоран Милановић поручио је да је прихват избеглица са Блиског истока хуманитарно питање, али је упозорио да постоје границе капацитета државе.

Са друге стране, председница Колинда Грабар Китаровић затражила је чвршћу контролу граница.

У Бриселу, међутим, сматрају да би Хрватска, омогућавањем избеглицама да иду у друге државе Европске уније, кршила законе ЕУ и обавезе које има као држава чланица.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара