Читај ми!

Осуде напада мађарске полиције на екипу РТС-а

Након што је мађарска полиција пендрецима претукла екипу РТС-а, из Удружења новинара Србије, Независног удружења новинара Војводине и Лиге социјалдемократа Војводине стиле су осуде напада.

Удружење новинара Србије запрепашћено је поступком мађарске полиције која је око 17.30, приликом насилног враћања миграната на ничијој земљи код Хоргоша, пендреком ударала новинарку РТС-а Јовану Ђуровић и чланове екипе.

У саопштењу УНС-а наводи се да је у том тренутку било јасно уочљиво да су новинари били на професионалном задатку.

За УНС је напад на екипу РТС-а недопустива примена силе и кршење међународних прописа о слободи рада новинара и мађарске власти су дужне не само да се извине екипи РТС-а и утврде одговорност за примену силе него и да омогуће неометан рад новинарским екипама.

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) оштро је осудило физички напад мађарске полиције на избеглице и екипу РТС-а, и затражило од надлежних државних органа Мађарске да полицајци који су претукли избеглице и медијске раднике, који су радили свој посао, буду најстроже кажњени.

НДНВ у саопштењу наводи да није претерано зачуђено скандалозном полицијском акцијом јер је, како наводе, она последица и наставак ксенофобне и националистичке хистерије која се месецима продукује у Мађарској, и не само у њој, због доласка избеглица.

"Сматрамо да би међународне и европске организације које се баве заштитом људских права и слободе изражавања морале оштро да реагују на овај инцидент, како би се извршио притисак на Владу Мађарске да се починиоци казне и спречило да се овакви догађаји у будућности дешавају", наводи се у саопштењу НДНВ.

И Лига социјалдемократа Војводине осудила је напад на екипу Радио-телевизије Србије и оценила да је то "кап која прелива чашу срамоте", због које би мађарски званичници морали да упуте извињење.

"Мађарска дугује извињење и РТС-овој екипи, и РТС-у као медијској кући, и пријатељској земљи чија је екипа државне телевизије нападнута. Кажњавање криваца се подразумева", наводи ЛСВ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије