Читај ми!

Ђурић: Здравствени радници на платном списку, али не раде

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић упозорио је на проблем у српским здравственим установама на Косову који настаје зато што највећи број радника са списка запослених не живи у покрајини, иако прима увећану плату, па у неким срединама становништво нема здравствену заштиту.

"То је проблем који доноси лоше име нашим институцијама на Косову и Метохији, јер се примања свих тих људи воде као издвајања за Косово и Метохију. Замислите, имате рецимо 5.000 људи на папиру, а на терену само 1.500, а сви остали добијају (косовски) додатак на плату, иако су у ствари у централној Србији", рекао је агенцији Бета Ђурић и додао да тај огроман проблем нико није "загребао" 15 година.

Ђурић је то навео као одговор на питање дописника агенције Бете како то да и поред огромних средстава које Србија издваја за здравство на Косову нема сестара и техничара који би могли да дају инјекцију једној осамдесетогодишњој Српкињи, већ је родбина данима води по албанским кућама и амбулантама да прими терапију.

Према Ђурићевим речима, у Канцеларији и Министарству здравља постоји воља да се у наредним месецима приступи решавању тог проблема.

Истим поводом, Винка Радосављевић, начелница Пећког округа, из кога је старица, позвала је Владу Србије и Канцеларију за Косово и Метохију да реше проблем здравствених радинка који живе по централној Србији, примају плате и немају никаву одговорност према болесним људима који су се вратили на Косово.

"Очекујем да Влада Србије и Канцеларија за КиМ једном ставе тачку на питање оних који хоће да раде и да своју плату оправдају и оних који живе по централној Србији и који немају никакву одговорност према људима који су се вратили и живе на Косову, јер је све то огроман проблем, не само у здравству него и у локалним самоуправама и школству", рекла је Радосављевићева за агенцију Бета.

Ђурић је навео да здравство које у покрајини функционише по систему Србије данас има готово исти број запослених као 1999. године.

"На папиру имамо 29 здравствених установа. У пракси имамо много мање и лекара и свега осталог. У понедељак сам на састанку у Штрпцу представницима Срба изнео податке о Косовском Поморављу. Тамо на папиру има 76 лекара, а од тога њих нешто више од 20 ради на терену, док је највећи део њих у централној Србији", рекао је Ђурић.

Председник привременог органа општине Клина Божа Шарковић рекао је за Бету да родбина данима у колицима води осамдесетогодишњу повратницу у албанске здравствене установе у Злокућане, јер и поред медицинског особља које у општини Клина плаћа Србија старици нема ко да да инјекцију.

Начелница Пећког округа Винка Радосављевић рекла је за Бету јуче у Грачаници да је питање здравства велики проблем за Србе у општини Клина, јер су они везани за Дом здравља у удаљенијем селу Осојане.

Она је рекла да ју је јуче једна повратничка породица обавестила да нема ни једне медицинске сестре да помогне старици и зато им је поручила да се обрате у Осојане у Дом здравља, али су повратници рекли да им се нико из тог Дома здравља није јавио.

Радосављевићева је оценила да додатни проблем ствара и недостатак одговорности директора Дома здравља који би требало да контролише рад свих медицинских сестара у општини Клина.

Према њеној оцени, велики проблем, на који је указивала и директору Дома здравља, јесте тај што медицинске сестре махом не бораве тамо где би требало да буду, а и ако бораве, због међусобних свађа не желе да обиђу одређене пацијенте.

Она је рекла да и у повратничком селу Видање постоји амбуланта у приватној кући, за коју се издваја 50 евра, али да она уопште не функционише.

"Тамо би требало да буду и медицинске сестре, као и лекар који би требало да долази једном недељно, међутим, то не функционише", напоменула је начелница.

Према њеним речима, надлежна особа у Дому здравља је на недавном састанку рекла да кад год позове медицинске сестре оне кажу да су на терену, али да се то не слаже са њеним сазнањима са терена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара