Читај ми!

"Отпорни градови", рецепт за квалитетнији живот Београђана

Шта ће повезивати Београд са Мексико Ситијем, Њујорком или Лондоном. Пројекат "100 отпорних градова" који финансира Рокфелер фондација предвиђа размену искуства између престоница којима би требало да се нађу решења за смањење незапослености, побољшање квалитета јавног превоза, ефикасније решавање еколошких проблема.

Слични изазови повезују светске метрополе. Зато ће Београд решења за своје проблеме потражити у Паризу, Лондону, Токију и многим другим градовима. План је да разменом искустава и идеја нађемо своју формулу за квалитетнији живот.

"Ми постајемо део групе која ће сарађивати, комуницирати, делити искуства у томе како реагује и по питању поплава, земљотреса, пожара, ванредних ситуација каква је и ова данас коју Београд има са мигрантима", каже градоначелник Београда Синиша Мали.

Више од 700 градова из целог света било је у трци да постане део глобалног пројекта који треба да ојача престонице у суочавању са ризицима.

"Имиџ Србије и Београда никада није био бољи. Ви имате доста искуства са различитим проблемима. Одабрали смо ваш град веома стратешки како би био регионални и међународни показатељ отпорности", указује помоћник директора програма "Сто отпорних градова" Викрам Синг.

За решавање тих проблема, оцењују стручњаци, нису довољне стратегија, добри савети и идеје. Неопходна су улагања, пре свега у еколошка питања попут отклањања клизишта, смањења загађења, повећања енергетске ефикасности.

"Београд је практично енергетско губилиште. Ми 40 посто енергије губимо кроз наше фасаде и прозоре. Тако да ако бисмо уложили неки новац у то и ако бисмо имали неку стратегију свакако би нам се то вратило кроз уштеду али и послове у грађевинској индустрији", сматра Жаклина Живковић из "Зелених Србије".

Како ће се Београд носити са ризицима и спроводити мере стараће се директор Програма "Отпорност града", нови службеник у градској управи. Прве резултате, кажу, можемо очекивати за две године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара