Читај ми!

ФХП: Суочавање с прошлошћу одговорност свих генерација

Да се не би поново догодио злочин као у Сребреници, треба развијати културу сећања и суочавања с прошлошћу на Западном Балкану, посебно у образовном систему, закључак је учесника трибине "Култура сећања" коју је у Београду организовао Фонд за хуманитарно право.

Извршна директорка Фонда за хуманитарно право Сандра Орловић оценила је да ни после 20 година од злочина у Сребреници, још не постоји заједничка истина, упркос обимној документацији и суђењима.

"Сећање тих заједница је под снажним утицајем колективног идентитета, етничког, религијског, идеолошког и без икакве споне с принципима хуманизма и моралности", оценила је Орловић, преноси Бета.

Она је указала да свака генерација сноси одговорност за суочавање с прошлошћу, да се не би стварале прилике за нове сукобе.

"Суочавање с прошлошћу је дуготрајно. Ниједна генерација, па ни наша, није ослобођена обавеза да учини напор приликом испитивања тешког наслеђа прошлости", рекла је Орловић.

Професорка Филозофског факултета Дубравка Стојановић истакла је да се мора извршити снажан притисак на државе да се ратни.злочини у образовном систему изучавају на прави начин.

Оценила је да је образовни систем у земљама бивше Југославије "заправо припрема нових генерација за наставак рата", пошто се ниједна држава није одрекла политике која је у тај рат одвела, а ратови из деведесетих година се у уџбеницима третирају исто као и пре 20 година.

Стојановићева је напоменула да ће се десити да ученици питају наставника о Сребреници, а да он неће знати како да им одговори, или ће можда одговорити непримерено.

Она је као пример навела један уџбеник који је палестинско-израелски сукоб третирао тако што је са једне стране ставио виђење изралеске стране, са друге палестинске, а "у средини је био празан простор да ученици испишу своје мишљење".

Сорен Кајл са Универзитета у Кенту је навео да колективну кривицу треба раздвојити од колективне одговорности, истакавши да нико за злочине не криви цео српски народ.

"Ја сам Немац, али ја не могу бити крив за нацистичке злочине, рођен сам после њих. Ипак, имам осећај одговорности као припадник немачког народа", рекао је Кајл.

Он је истакао да је суочавање с прошлошћу изузетно битно и за међународну слику Србије и за општи бољитак на Балкану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара