Читај ми!

Нема одлуке о минималцу, Влада на потезу

Због неслагања представника синдиката и послодаваца, Социјално-економски савет ни данас није усагласио договор о висини минималне цене рада по радном часу за 2016, па се очекује да ће одлуку о томе у уторак донети Влада Србије.

Председник Уније послодаваца Небојша Атанацковић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да одлука није донета због различитих ставова чланова СЕС-а, односно синдиката и послодаваца, преноси Танјуг.

Синдикати су тражили да се цена рада по радном сату са садашњег 121 динара, повећа на 143,5 динара, док представници послодаваца сматрају да она не би требало да се мења јер се још увек у привреди нису стекли услови за то.

Министар рада Александар Вулин рекао је да су представници Владе и ресорног министарства били на становишту да у овом тренутку нема могућности да се превали још један терет на леђа приватних послодаваца, односно да се нису стекли услови да се цена рада повећа.

Вулин је такође навео да ће коначну одлуку о томе сутра донети Влада Србије.

Председник Самосталног синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да су синдикати јединствени о томе да минимална цена рада у наредној години треба да буде повећана на 143,5 динара, преноси Бета.

Орбовић је рекао да социјално-економски партнери нису постигли договор, а као основни разлог за то навео је то што Министарство финансија није изашло са подацима зашто минимална цена треба да остане иста и зашто не треба да се повећа.

Према речима Орбовића, Министарство финансија је на данашњем састанку изашло само с подацима да 61.500 запослених у јавном сектору прима минималну зараду и да би повећање минималне цене рада по радном часу коштало буџет неколико милијарди, али нико није израчунао колико.  

Чланови Социјално-економског савета на седници која је одржана почетком прошле недеље такође нису донели одлуку о висини минималне цене рада за 2016. годину.

Последњи пут, висина минималца је промењена у септембру прошле године и тада је одлучено да она за ову годину по радном сату износи 121 динар.

Претходно се цена рада није мењала од 2012. године и износила је 115 динара. Рок за утврђивање минималне цене рада је 15. септембар.  

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара