Читај ми!

Мање библиотекара у новој школској години

Школска година почела је и са смањеним бројем библиотекара, посебно у основним школама. Друштво школских библиотекара Србије сматра да нови Правилници о финансирању не узимају у обзир ни величину књижне грађе нити специфичан рад појединих школа. Друштво тражи од Министарства просвете да поново размотри Правилник.

По новом Правилнику, у школама до 24 одељења радиће библиотекар са пола норме. Оне од 25 до 64 одељења имаће запосленог једног библиотекара, а школе са више од 65 одељења – ва библиотекара.

"Многе школе ће остати без библиотекара са пуним радним временом. Јасно је да у таквој ситуацији трпи васпитнообразовни рад са децом и библиотечка информациона делатност у школској библиотеци и библиотека као културно средиште школе", сматра председница Друштва школских библиотекара Србије Роксанда Игњатовић.

Тако, Школа "Раде Драинац" у Борчи са 1.600 ђака или 60 одељења има право на само једног библиотекара. На то место стиже технолошки вишак, а досадашња два библиотекара одлазе јер су примљена на одређено време.

"У школи смо покренули пројекат који се зове 'Улогуј се у библиотеку' и који је требало да има за циљ да се покрене школско библиотекарство у Србији, да стварамо креативне дечје библиотеке, што је у овој ситуацији сада онемогућено", указује дипломирани библиотекар-информатичар Александра Малић.

У Библиотеци ОШ "Прота Матеја Ненадовић" у Бранковини у којој су књиге које је Десанка Максимовић поклонила завичају, сада ће радити библиотекар са пола норме.

"То је велики минус, јер ми поред школске библиотеке имамо функцију сеоске библиотеке и имамо функцију у учествовању у разним културним манифестацијама "Десанкино михољско лето" и "Мајски разговори", када се додељује награда, Међународни славистички скуп очекујемо да нам дође овог месеца и то ће за нас организационо бити велики проблем", каже дипломирани библиотекар-информатичар Бојана Лаловић Милановић.

У Министарству просвете тврде да је нови Правилник реална слика стања на терену.

"Када се број ученика у школама смањује, смањује се и број одељења. Наставници су годинама губили норму и мислим да је само дошао моменат да се и ваннаставноособље солидарише са наставним и да плати цену смањења броја одељења по школама", истиче помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање Жељка Радојичић Лукић.

У члану осам овог Правилника предвиђено је да промену броја запослених школа мора затражити од Министарства. Пошто је школска година почела, корекције правилника неће бити.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара