Читај ми!

Рекордан род грожђа у виноградима Хиландара

У виноградима Свете горе, на имањима манастира Хиландара, почела је берба грожђа. Монашка брига, близина Егејског мора, повољна клима, специфично и различито земљиште, хладније ноћи, омогућили су да грожђе на двадесетак хектара обилно и квалитетно роди.

"Мерло" и "каберне совињон" на пољу Светог Саве имају неопходан чак и већи садржај шећера. Каберне Фран је добио и активнији мирис док се са Аликант бушеом у хиландарским подрумима додатно боји вино и чини га тамнијим и гушћим.

"Мислим да ће ово бити једна од најбољих берби до сада. 'Мерло' као и друге сорте у овом хиландарском винограду одличног je приноса и, наравно, одличног квалитета. Изгледа онако како смо очекивали и како смо хтели да нам изгледа принос ове године", каже Небојша Марковић, професор Пољопривредног факултета у Земуну.

Отац Теодор напомиње да је, када је о одржавању винограда реч, све урађено на време.

Грожђе се одмах после бербе одвози на прераду, мацерацију, ферментацију. Сви процеси су под контролом монаха и стручњака.

И вина која већ неколико година одлежавају у "барик" и великим дрвеним бачвама од пет хиљада литара и инокс посудама имају неопходну бригу.

У берби грожђа на преко 35 степени монасима помажу и берачи из Србије.

У посети манастиру, али и виноградима свакодневно су и бројни поклоници.

"Сами виногради су одлично позиционирани и самим тим је производ врхунског квалитета, што су хиландарски виноградари искористили да направе врхунско квалитетно вино", каже један од њих, Немања Пауновић из Тополе.

Мирко Марјановић из Београда истиче да је Хиландар заједно са својим виноградом благословено место и у духовном и у природном погледу.

Временски услови иду на руку берачима, али и монасима, тако да берба тече планираном динамиком.

Монаси, али и професори Пољопривредног факултета који брину о овом винограду, кажу да се ове јесени од овог грожђа очекује врхунско, квалитетно вино.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара