Вербић: Србији потребне добре школе

У присуству великог броја званица и представника дипломатског кора, у Београду је свечано отворена нова зграда Немачке школе у Београду (ДСБ). Министар образовања Срђан Вербић, је том приликом поручио да ова школа улива свима поверење да ће различитост школа у Србији значајно порасти.

Министар образовања Срђан Вербић рекао је да је његов задатак да и оне школе које нису толико лепе, подигну квалитет. Подсетио је да је ДСБ установа са дугом традицијом, која нам даје стабилан, дугорочни допринос да негујемо интеркултиуралне вредности, преноси Танјуг.

"За Србију је веома важно да грађани Немачке и други странци, који долазе са својим породицама, а раде у различтим институцијама у Сбрији, имају квалитетно образовање. Ми желимо свима онима који раде код нас, који улажу свој рад и новац, да унапредимо пословно окружење и да понудимо врло квалитетно образовање", навео је министар Вербић.

Министар је предао заставу Србије директору ДСБ Штефану Виденхоферу, који је истакао да је након многих селидби ДСБ коначно добио свој кров над главом.

"Најважнији предуслов остварила је држава Србија омогућивши градњу ове школе", додао је.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, је рекао да је и сам био ђак једне немачке школе у иностранству, те да је импресиониран модерном школом коју су добили ђаци. Таквих школа нема много, како је констатовао, ни у Берлину.

Захвалио је српској влади, градским властима на подршци у реализацији пројекта, као и Министарству иностраних послова Немачке које је подржало ДСБ са 2,5 милиона евра.

"Уверен сам да немачка школа у Београду неће бити само место за учење, већ да ће допринети продубљивању односа две земље, јер је то место где се састају српска, немачка и деца других нација. То ће бити основа на којој можемо тешње градити наше односе. Ово није само билатерални мост, већ међународни мост", каже Дитман, који је ДСБ предао заставу немачке, као и одбојкашке лопте.

Додао је да су након прађења Европског првенства у кошарци одлучили да се суздрже од кошаркашких лопти.

Изасланик Министарства иностраних послова Немачке за немачке школе у иностранству Михаел Рајфенштул, оценио је да је ово пројекат будућности, од којег Немачка очекује много.

"Немачке школе у иностранству су пример за грађење мостова, подстицање међусобног разумевања. Имате шансу да у шароликом окружењу учите. Упознаћете децу различитог порекла. Искористите ту шансу за ваш будући живот", нагласио је, додајући да то окружење помаже у развијању заједничке перспективе и проширењу хоризоната.

Амбасадор Аустрије у Србији Јоханес Ајгнер објаснио је да не треба заборавити да је привилегија ићи у школу, посебно у школу као што је ДСБ.

Ту привилегију, према његовим речима, ужива и 34 ђака из Аустрије, рекао је Ајгнер.

ДСБ основана је 22.маја 1854.године, а свој процват доживљава 1933. пресељењем у новосазидану зграду, садашњу Гимназију Свети Сава.

Почетком Другог светског рата школу је похађало чак 1.000 ђака, а након рата школа је рад наставила 1978.при амбасади Немачке. Прва немачка матура организована је у пролеће 2012.године, тачно 71 годину након последње матуре.

Тренутно школу похађа 228 ђака, а ДСБ се састоји од вртића, предшколског разреда, основне школе, као и нижих и виших разреда гимназије.

Пресељењем је школа, објединила све своје установе под једним кровом, и коначно стекла оптималне услове за даљи развој и прихват нове деце. У изградњу нове школе инвестирано је три милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво