Читај ми!

Киша и хладноћа нове невоље за избеглице

У прихватни камп у Миратовцу током дана, пристигло је 1.500 миграната, а по најавама Комесаријата за избеглице и миграције у току вечери очекује се долазак још око 2.000 људи. Из кампа они се упућују у Прихватни центар, где сем хране, воде и медицинске помоћи добијају и топлију гардеробу. Мигранте је неприпремљене затекао талас хладнијег времена.

Путем су их пратиле и у Прешеву дочекале киша и хладноћа. Сабурхај из Авганистана и његов брат и пријатељи, оскудно обучени ноћ су провели на улици.

"Били смо целе ноћи на киши, испод дрвета. Све нам је мокро, па смо ложили ватру да се угрејемо", каже Сабурхај из Авганистана.

И остали мигранти на пут су кренули без топле одеће. Увијени у ћебад покушавају да се угреју, а од кише се штите на разне начине.

"Обукли смо кесе и децу смо у то обукли, а имам само један кишобран. Много је хладно. Све је на мени мокро, нисам имао ни да се пресвучем. Треба нам топла одећа и обућа", кажу избеглице из Сирије.

Комесаријат за избеглице и миграције поделио је у Прихватном центру топлију одећу и обућу. Поставиће у шаторима изолационе подлоге.

У Црвеном крсту хране има за седам до десет дана. Све службе надлежне за прихват и збрињавање раде 24 сата.

"Нема ни једна кабаница за једнократну употребу, то је сада горућа потреба, кабанице и изотермалне фолије које се користе уместо ћебади", каже Бранислав Миленковић из Црвеног крста у Прешеву.

Чланови делегације Европске уније, Уједињених нација, ОЕБС-а и амбасада, након обиласка Прихватног центра и кампа похвалили су напоре које Србија улаже око збрињавања избеглица.

"Србији је потребна међународна помоћ како би се олакшали напори које чини да тим људима помогну у тешким тренуцима", каже Мухамед Набхан, амбасадор Палестине у Србији.

"Сада радимо на томе да и овај центар прилагодимо и капацитете увећамо за све већи број људи који долазе", рекао је Ханс Фридрих Шодер, шеф представништва Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице.

У Прихватном центру се припремају још два објекта. Један ће бити за медицинско збрињавање, а у другом ће моћи да се смести 200 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво