Читај ми!

Синдикати просвете траже обећану једнократну помоћ

Синдикати образовања затражили су да влада коначно саопшти када ће запосленима у просвети бити исплаћена договорена једнократна помоћ и у ком износу, иначе ће поново размотрити штрајк и излазак на улицу.

Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић рекао је да просветари од Владе траже да поштује споразум са синдикатима, потписан прошле школске године, којим се обавезала да исплати једнократну помоћ.

На конференцији челника три од четири репрезентативна синдиката у просвети, Павловић је истакао да из владе коначно мора да се саопшти када ће бити додељена помоћ, преноси Танјуг.

Део синдиката споразум је потписао у фебруару, а потом су га у априлу верификовали и преостали синдикати, након чега је вишемесечни штрајк окончан.

Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић најавио је да ће синдикати, у случају изостанка помоћи, морати да траже корекцију коефицијената, посебно ако изостану платни разреди чија се примена најављује од 1. јануара следеће године, од чега, како је рекао, нема ништа.

"Плате у просвети Србије су најмање у региону", рекао је Брајковић, уз оцену да ништа из споразума није испуњено и да је сада "само још већи хаос".

Председник Гранског синдиката радника у просвети Србије "Независност" Томислав Живановић указао је на неуважавање права запослених у просвети и стакао да су правилник о цени услуга у основним и средњим школама и Закон о утврђивању максималног броја запослених у јавном сектору унели хаос у школе.

Челници синдиката ће, како је речено, следеће седмице одржати састанак и проверити расположење чланства за штрајк, уколико се влада не огласи.

Конференцији није присуствовао нико из Уније синдиката просветних радника Србије, па су новинари поставили питање да ли су се синдикати поделили, што је на скупу демантовано, уз објашењење да синдикати само имају различите методе деловања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара