Читај ми!

Нови план ЕУ за бољи распоред терета миграције

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер објавиће свеобухватни план за имиграцију, према коме ће све чланице Уније требати да се обавежу да ће примити одређен број избеглица, и отворити прихватне центре. Никола Јовановић, програмски директор ЦИРСД-а, наводи да ће тај план да доведе до бољег распореда терета миграције међу државама.

Никола Јовановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да сада постоји веће расположенње да се промени систем који је постојао, односно, да се промени правило да избеглице морају бити регистровани од прве државе Европе у коју кроче.

"Грчка и Мађарска не могу да носе тај терет на својим леђима. Тај систем квота ће можда бити трајан и боље распоређује терет између периферних и централих држава ЕУ", истиче програмски директор Центра за међународну сарадњу и одрживи развој.

Према његовим речима, током избегличке кризе главни искорак је направила Немачка која покушава да стекне нови имиџ после грчке кризе - Немачка се појављује као позитивни лидер.

"Постоји расположење главних држава да се усвоји тај план, али постоји доста противљења унутар ЕУ. Неке државе сматрају да ће свака флексибилност повећати прилив миграната у Европу", истиче Јовановић.

Како каже, ако се усвоји систем правила, онда ће бити мањи притисак на Шенген, али ће Споразум остати и плод дебате.

"Египат има 80 милиона људи, Ирак и Сирија пре Исламске државе имали 50 милиона људи, тако да се очекује велики притисак још на Европу", наводи Јовановић.

Програмски директор ЦИРСД-а указује да Србија није у Шенгену тако да се овај систем квота ње не тиче.

Додаје да након плана Жан-Клода Јункера остаје мањи ризик да ће се Шенген оспоравати по систему визне либерализације.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара