Мање деце напушта школу, проблем функционална писменост

У Србији је све мање деце која напуштају школу а број неписмених мањи је него раније, изјавио је, на Међународни дан писмености, министар просвете Срђан Вербић.

"Формлано говорећи, имамо напредак када је у питању број деце која напуштају школовање, ту смо бољи од већине европских земаља и имамо разлога за задовољство", рекао је Вербић, преноси Танјуг.

Међутим, како је истакао министар просвете, оно чиме не можемо да будемо задовољни јесте ниво функционалне писмености.

Како је рекао, када меримо функционалну писменост, многи наши ђаци и кад заврше школу остају неписмени и не могу да буду корисни чланови друштва.

Србија, зато, како каже, улаже све веће напоре у функционално образовање одраслих. Тренутно имамо 73 школе широм Србије у којима се реализује програм за основно образовање одраслих и укључено је око 6.000 полазника.

Углавном су у питању припадници маргинализованих група или они који су из здравствених разлога пропустили да редовно заврше основно образовање, а у међувремену су пожелели да се врате и заврше основну квалификацију, рекао је Вербић Танјугу поводом Међународног дана писмености и истакао да мора још много да се ради на мотивацији одраслих да се више укључе у програме целоживотног учења.

Вербић је најавио да ће до краја године бити расписан конкурс за јавно-приватне установе за образовање одраслих.

Установе које нису државне школе, попут радничких универзитета, центара за додатно образовање, могу да акредитују програме и да њихове дипломе буду признате као квалификација која ће полазнику помоћи да нађе место на тржишту радне снаге.

Вербић је најавио да ће ускоро бити завршен рад на изради Националног оквира квалификација, што би, између осталог, требало да доведе до тога да следеће године имамо већи број одраслих који желе да се врате у школу и надокнаде пропуштено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара