Читај ми!

Како Исламска заједница Србије помаже избеглицама

Муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић рекао је за РТС да се Исламска заједница Србије укључила у помоћ избеглицама и мигрантима који пролазе кроз Србију. Ми се трудимо да помогнемо тим људима првенствено у храни и у води и ја бих позвао сваког грађанина ове земље, без обзира на вероипосвест, учини нешто и када пролази поред паркова понесе неку флашицу воде и сендвич, рекао је Јусуфспахић.

Избеглицама које пролазе кроз нашу земљу, између осталих, помаже и Исламска заједница Србије. О томе како показати солидарност али и зашто избеглице нису добродошле у богате арапске земље, на шта упозорава и Комитет Уједињених нација за заштиту права миграната.

Гостујући у Дневнику РТС-а, муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић рекао је да се Исламска заједница труди да из разлога чистога богољубља поимогнемо људима, како каже, путнику-намернику.

"Мада бих за ове људе казао да нису намерни да долазе и пролазе овуда јер нико од њих није хтео да напусти домове, све им је ово направљено да би пет година трајало, да би након пет година или колико је год потребно ипак они кренули да напуштају своје домове", рекао је Јусуфсапхић.

"Ми се трудимо да помогнемо тим људима првенствено у храни и у води, то је оно што је потребно и ја бих позвао сваког грађанина ове земље, без обзира на вероипосвест да зарад самога бога учини нешто и када пролази поред тих паркова, нека понесе неку флашицу воде и сендвич", рекао је Јусуфспахић.

Јусуфспахић каже да избеглице и мигранти у Србији имају леп приступ у већини случајева у односу на приступ који су имали у земљама кроз које су пролазили пре Србије, у Грчкој и Макадонији.

У Македонији су се релативно кратко задржавали, а у Србији су њихове речи су такве да се моле богу за нас зато што смо их фино примили и зато кажу - да бог благосови Србију, истакао је Јусуфспахић.

Пре неколико дана цео свет је занемео пред сликом трогодишњег дечака који се утопио покушавајући са породицом да из Турске дође до Грчке. Његов отац рекао је после неколико дана да се нада да ће смрт његове породице подстаћи арапске земље да помогну избеглицама.

"Богат је сами бог, отац је казао да ће пробудити богољубље арапског света, када ово заспе онда се све проспе, а када се то пробуди онда смо ми будни онда ми будемо", рекао је Јусуфспахић. 

Према његовим речима, рестриктивне мере визних режима богатих арапских земаља и свега онога што се тиче боравка, пословног живота, односно држављанства су условљене неким уговорима који су настајали у оно време када су настајале те земље и те границе којих раније није било.

"У то нећу да се мешам, јер нећу да мешам ни ову земљу, ни вашу установу у ову проблематику и зато ћу овде да станем са тим, али је чињеница да када сам прошле године био на хаџу да сам имао утисак и дојам да је сваки човек, мушкарац или жена, који су прошли поред мене Сиријци - дакле, они јесу тамо, они тамо остварују своја права, али они су тамо незабележени, нерегистровани", каже Јусуфсапхић, одговарајући на питање зашто избеглице не иду у богате арапске земље.

Према његовим речима, њих има свуда. "Сада ћемо говорити о 20.000 британских или 80.000 оних који су у Немачкој, а нећемо приметити два или три милиона оних који су у Турској и самом Истанбулу. Има их и у Катару, Бахреину, у Емиратима", рекао је Јусуфспахић.

"Онај начин на који се они са тиме носе према тој проблематици, мора да буде медијски другачије показано", каже Јусуфсапхић.

"Неко ће на крају покупити кајмак славе, ради се о томе да ако неко хоће да помогне, он ће да помогне, без обзира на све", истакао је Јусуфспахић.   

Кроз Србију пролазе избеглице из Сирије и Ирака којих је 70 одсто и економски мигранти из Пакистана и Авганистана, рекао је премијер јуче у Немачкој. 

Говорећи о разлозима због којих људи беже, Јусуфспахић се пита зашто не престане рат. "Тамо не воде рат Башар Асад, тамо воде рат Русија и Европа, НАТО, тамо су само жртве Сиријци", каже Јусуфсапхић.

"Чак и ова прича о такозбаној Исламској држави, а ја не бих казао такозваној јер не постоји ништа у Курану што је афирмативно речено о речи држава и не постоји ништа у Курану што је афирамитвно речено о речи исламска јер не може да буде ништа верско, може да буде само божије као што и јесте. Према томе, вера се не зове вером, већ се зове богољубљем, тамо у тим структурама Исламске државе нема "б" од богољубља", каже Јусуфспахић.

Већина тих људи су прогнаниници због тога што им је неко палио кућу пет година, а прогнали су их они који нису зауставили рат у Сирији, објаснио је Јусуфспахић.

"Питао сам свог оца - бабо, колико ће трајати Сирија он је рекао, сећаш ли се колико је трајао Бејрут", закључио је Мухамед Јусуфспахић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се