Читај ми!

Николић: Испитати како су обавештајни снимци доспели у јавност

Криминолог Златко Николић изјавио је да надлежни органи морају да испитају како су снимци састанака врха полиције и оптуженог за шверц кокаина Родољуба Радуловића доспели у јавност, али и да се истражи разлог и мотив тих сусрета.

На снимцима које је данас објављени на сајту Мреже за истраживање криминала и корупције - КРИК виде се како се бивши министар полиције Ивица Дачић, људи из врха његовог кабинета Бранко Лазаревић и Вања Вукић, као и саветник за безбедност Ивица Тончев састају са Радуловићем.

Како је навео КРИК, снимке је направила српска обавештајна агенција у периоду од 29. новембра 2008. године до 7. априла 2009. године, када су људи који се виде на њима обављали најважније функције у МУП.

Николић је подсетио да су снимци направљени у време када је лидер Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић био у коалицији са Борисом Тадићем, у то време председником Србије и лидером Демократске странке (ДС).

"Прављена је база, како Дачић не би могао да врда и сада треба видети како су они неовлашћено изнети из просторија ДБ-а. Такви дискови не налазе се на бувљаку и претпостављам да су још у рукама оних који су их правили и да су они репородуцери тих снимака сада", рекао је Николић за агенцију Бета и додао да би мотив могао да буде "рашчишћавање дворишта или уздрмавање постојеће коалиције".

Николић је нагласио да тужилаштво мора да испита садржај тих снимака и процени њихову доказну вредност.

"Дачић је у то време био министар и премијер, он је требао да буде пример како се треба понашати и сада је ствар тужилаштва да процени доказну вредност снимака, јер снимци које је правила служба могу да дају назнаке шта даље да раде, а на адвокатима је после да процењују да ли су направљени у складу са законом", навео је Николић.

Како је раније данас саопштио КРИК, на снимцима се види Радуловић како руча и пуши томпусе са Дачићем у рибљем ресторану "Гушти мора", као и како џипом улази у Дачићеву резиденцију. Забележено је неколико сусрета са Лазаревићем, укључујући састанак у парку када му је Радуловић предао специјални "блекбери" телефон. Са Вукићем се Радуловић сусрео на улици и вероватно му је тада предао неку белу фасциклу. Са Тончевим се састао у хотелу "Хајат".

"У периоду када су се сусрети одржавали, Радуловић је са Дарком Шарићем организовао велике испоруке дроге из Јужне Америке у Европу", истакли су у КРИК-у и подсетили да је кријумчар кокаина који је касније постао заштићени сведок Драшко Вуковић, сведочио да га је крајем 2008. године један од шефова клана обавестио да имају инсајдера у Министарству полиције који информише Радуловића о истрагама шверца кокаина.

Садашњи шеф дипломатије Дачић није негирао познанство са Радуловићем, али је више пута рекао да оно датира из времена пре него што је постао министар полиције. Дачић је признао да се са Радуловићем видео више пута, али да тада није располагао податком да је он део криминалне групе Дарка Шарића, осуђеног због шверца кокаина на 20 година затвора.

Због цурења информација из полиције ка групи Дарка Шарића прошле године почео је судски поступак против Бранка Лазаревића и полицајца Бориса Гаре, а на оптужници су и Шарићевев адвокат Радован Штрбац и Родољуб Радуловић. Суђење је до сада четири пута одлагано, а ново рочиште заказано је за 1. октобар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се