Читај ми!

Возовима из Србије забрањен улазак у Мађарску

Мађарске железнице на своју територију нису примиле два воза из Србије, јер су у њима били мигранти. Избеглице остале у Суботици, а за остале путнике организован је даљи превоз. У Прешево и даље пристижу колоне људи са Блиског истока. Прилив миграната у Мађарску се наставља али слабијим интензитетом него у протеклих неколико дана, јавља дописник РТС-а.

На суботичку железничку станицу јутрос је пристигло више десетина избеглица, махом из Сирије, којима није дозвољен прелазак на мађарску територију. Мигранти нису желели да изађу из воза јер су купили карте за Будимпешту, иако нису имали потребна документа за улазак у земљу.

Међутим, више десетина њих, махом из Сирије, били су приморани да напусте вагоне и аутобусима се запутили у правцу Кањиже и Хоргоша. 

У међувремену су "Железнице Србије" саопштиле да мађарске железнице нису дозволиле међународним возовима који су из Београда ишли за Будимпешту да пређу на мађарску територију због великог броја миграната који су се у њима налазили.

Тако је воз, који је синоћ у 21.48 кренуо из Београда, заустављен ноћас у Суботици, где је стајао све до 7.45. Тада је дефинитивно отказан његов даљи саобраћај ка Мађарској. Мигранти који су били у том возу остали су у Суботици.

"Србија Воз", нова железничка компанија за превоз путника, организовала је даљи превоз путника који нису имали проблема са уласком у Мађарску.

Проблема је било данас и у саобраћају међународног воза "Авала", који је из Београда кренуо у 7.17 преко Будимпеште за Беч.

Ни овај воз мађарске железнице данас у подне нису желеле да приме на своју територију, те је "Авала" стајала у станици Александрово предграђе - све док из његовог састава нису искључени вагони у којима су се налазили мигранти.

Тек након тога "Авала" је наставила даљу вожњу ка Будимпешти и Бечу, уз закашњење од скоро два сата, наводи се у саопштењу.

Иначе, мађарске власти су данас допустиле избеглицама да користе редовне железничке линије које воде преко западне границе до Аустрије и даље према Немачкој, саопштила је влада у Будимпешти.

Та земља је тако одустала од провера виза које је раније примењивала како би спречила избеглице да без потешкоћа стигну јавним превозом до Аустрије и Немачке, пренела је агенција АП.

Колоне и даље пристижу у Прешево

Иначе, у току ноћи и јутра више стотина људи пристигло је у Прешево где је до сада регистровано више од 70.000 миграната. У Прихватном центру добијају потврде о привременом боравку, храну, воду и здравствену негу.

И даље у колонама пристижу из Македоније или кампа у Миратовцу, а испред прихватног центра поставили су шаторе, картоне, ћебад, вреће за спавање. Већина њих спрема се за даљи пут на север - ка Немачкој и другим земљама Западне Европе.

Огромне количине смећа највећи је проблем за мештане и комунално предузеће које броји свега 12 радника и једно возило.

"Џаба чистимо, сада очистимо па после два сата опет. И само звоне телефони - молим те, хајде изађите на терен. Данас је недеља, радимо суботом, недељом, нон-стоп, преподне, поподне", каже шеф Градске чистоће Аднан Рашити.

После регистровања и добијања папира, мигранти настављају ка Мађарској. Иду возом или аутобусима приватних предузетника, који крећу без утврђеног реда вожње - кад приме довољан број путника.

Како јавља извештач РТС-а, у протекла 24 сата у Мађарску је ушло око 1.000 избеглица. Највећи број њих прешао је границу у Жупанији Чонград где се поред места Реске налази прихватни центар.

Придошле је мађарска полиција спровела у нови "Центар за странце", код њене јужне границе, поред четири метра високе ограде са бодљикавом жицом на врху, јављају извештачи Ројтерса.

Мигранти који су стигли били су умотани у ћебад и вреће за спавање због јесењег захлађења. Полиција их је одмах преузела и одвела у нови камп, смештен међу дрвеће у близини мађарског града Реске.

Полиција га назива "Центром за странце" и каже да има 100 великих шатора за 1.000 људи. Отворен је за викенд и налази се близу ранијег кампа, у коме су се протеклих дана мигранти побунили, рушећи дрвене преграде и бежећи на оближњи ауто-пут.

Од синоћ тамо траје надмудривање полиције и миграната који су у тихом протесту и траже да их пусте даље, што полиција одбија. 

Избеглице које су успеле да се пробију до будимпештанске станице "Келети", а има их више стотина, чекају у реду за карте према Хеђешхалому код мађарско-аустријске границе. 

Они који су јуче кренули пешке према Аустрији, углавном улазе у возове у другим местима у Мађарској, који воде према Хеђешхалому а неки настављају пешке према Аустрији, а полиција их не омета.

Око хиљаду миграната је на аустријско-мађарској граници на теретном терминалу где чекају укрцавање у аутобусе који ће их превести до возова у Никелсдорфу, па даље за Беч и Немачку. Они су задовољни што су стигли до Аустрије где их добро третирају.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара