Читај ми!

Буђење Европе корак ка решењу за избегличку кризу

На састанку шефова дипломатија Уније и земаља кандидата у Луксембургу, договорено је пет мера за решавање избегличке кризе. Висока представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини каже да паралелно треба да се ради на јачању спољних граница и сузбијању мреже кријумчара. Најављена је и помоћ земљама западног Балкана.

За решавање избегличке кризе неопходно је појачати сарадњу са земљама Западног Балкана и Турском, каже висока представница Европске уније Федерика Могерини. Сматра да балканске земље због историје, а Турска због географије, врло добро разумеју природу проблема.

"И земље кандидати су заједно са нама, на истом броду, деле терет те кризе. Морамо јаче да сарађујемо, да радимо заједно, нема места оптуживању у Европској унији", поручила је Федерика Могерини.

Председавајући Европске уније, Луксембург, предлаже успостављање јединственог европског система за азил, уместо досадашњег који је препуштен земљама појединачно.

"Имамо огроман број миграната који потпадају под Женевску конвенцију и не можемо их све оставити у једној земљи. Морају да се распореде и терет мора да буде подељен", рекао је Жан Аселборн, министар спољних послова Луксембурга.

Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц каже да је настала "збрка" која треба да пробуди Европу.

"Прошла ноћ нам је отворила очи, видели смо каква је збрка настала у Европи. Надам се да ће то бити позив за буђење да тако више не можемо да наставимо", сматра Курц.

Шеф српске дипломатије обавестио је министре у Луксембургу да је у Србију до сада ушло више од 120.000 избеглица и оценио да Србија такав терет не може да носи сама.

"За сада је одвојено за нашу земљу 1,7 милиона евра, заједно са Македонијом. Комесар хан је говорио о неких осам милиона евра који се тичу читавог региона, укључујући и Турску, тако да морам да кажем да је ово још један састанак где Европа трага за заједничким планом", навео је Дачић.

И док лидери неких чланица Уније не желе квоте за распоређивање избеглица у својим земљама, финска влада најављује да ће азил у Финској ускоро затражити 15.000 људи. Премијер те земље понудио је избеглицама смештај у својој кући у Кемпели, на северу земље, коју премијерова породица сада не користи.

"Желим да охрабрим Финце да и они отворе врата својих домова избеглицама, да их угосте и учествују у њиховој интеграцији. Надам се да ће такав дух завладати међу нама", рекао је фински премијер Јуха Сипила.

Немачка је до сада примила највише избеглица с Блиског истока, али канцеларка Ангела Меркел каже да њена земља може да се избори с рекордним приливом избеглица и миграната ове године без подизања пореза и угрожавања свог циља - избалансираног буџета.

Због избеглица из Сирије и Ирака, Берлин ће највероватније одбити око 75.000 захтева за азил, углавном са Западног Балкана и Источне Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара