Читај ми!

Војничке сабље први пут најуспешнијим кадеткињама

Најуспешније од 157 кадета Војне академије у Београду су три девојке - Бојана Регодић, Јелена Пековић и Ива Станковић. Војничке сабље, које се већ традиционално додељују најуспешнијим кадетима ове године, први пут у историји, добиће три девојке.

Свечана промоција најмлађих официра који су завршили Војну академију јубиларни десети пут биће одржана 12. септембра испред Дома Народне скупштине. Биће промовисана и прва генерација војних лекара који су завршили Медицински факултет ВМА. Најуспешније од 157 кадета Војне академије су три девојке.

Војничке сабље, које се већ традиционално додељују најуспешнијим кадетима Војне академије ове године, први пут у историји, добиће три девојке. Најбоља у класи је Бојана Регодић.

"То је само много труда, много рада, учења, мало и одрицања, тако да мислим да може то да се уради - ево ја сам показала", рекла је Бојана Регодић, прва у рангу.

Јелена Пековић, друга у рангу каже да је уз залагање, труд, учење све могуће.

"Трудила сам се, учила и тренирала. Баш је тешко бити жена у мушкој средини, али нисмо дозволили да нас то поремети и тако избили смо на сам врх", каже Ива Станковић, трећа у рангу.

Са просеком 8,26 ова генерација је најбоља у последњих 10 година.

"Успех ове класе, у сваком случају, краси комбинација посвећености теоретским припремама и знањима која су показали али и практичним деловима обуке што их припрема за будуће дужности у трупи", рекао је генерал-мајор Горан Зековић, начелник Војне академије.

На Војној академији од 600 кадета четвртину чине девојке. На Медицинском факултету девојке су бројније, али ипак најбољи међу њима је кадет Горан Савић.

Горан Савић, најбољи кадет на Медицинском факултету ВМА рекао је да је предност факултета да се поред медицинског образовања стиче и основа војног образовања, што је битно за сваког мушкарца као и за жену

"Сама установа где се одвија настава, ВМА има дугу традицију у лечењу и образовању", рекао је Савић.

На Медецинском факултету ВМА практично нема кадета са просеком испод девет.

"Приликом селекције водили смо рачуна о свему, о њиховом успеху у току претходног школовања о резултатима постигнутим током тестирања, о њиховој физичкој и здравственој спремности, а и чињеници да сваки наш кадет студент добија свог ментора који га води шест година", каже пуковник Зоран Шегрт, начелник ВМА.

Поред 18 будућих војних лекара из Србије, Медицински факултет ВМА завршила су и два страна студента из Црне Горе и Босне и Херцеговине. Троје најбољих биће награђена парадним бодежима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара