Читај ми!

Прекршајни суд од новембра у Устаничкој улици

Прекршајни суд у Београду крајем новембра почеће усељавање у реновирану судску зграду у Устаничкој улици и коначно се стационирати на једном месту. Тај суд тренутно ради на 14 локација у граду у 67 судница.

Планирано је да радови на реконструкцији те зграде која се простире на 6.538 метара квадратних, буду окончани 31. октобра, након чега ће уследити селибда судија и предмета, а потом и прва заказана суђења, преноси Танјуг.

Прекршајни суд ће добити 105 судница са системом рада - један судија у једној судници.

То ће, како истичу у министарству Правде, олакшати не само рад и функционисање суда, већ и доступност суда грађанима.

Радови на реконструкцији зграде у којој је некад био смештен Пети општински суд, а касније и део парничног одељења Првог основног суда, почели су 5. јуна. Укупна инвестиција је око 200 милиона динара.

Инвеститори су Министарство правде и Америчка агенција за међународни развој, а изводач фирма Интерклима д.о.о из Врњачке бање.

На 11 "старих" локација Прекршајног суда, планирано је распоређивање полицијских станица, жандармерије и комуналне полиције.

Министарство правде подсећа да су 20. априла почели радови на реконструкцији зграде бившег Војно - техничког института у Катанићевој улици за потребе Другог основног суда у Београду, Другог основног јавног тужилаштва, Апелационог јавног тужилаштва, Републичког јавног тужилаштва и Државног већа тужилаца.

То значи да ће по окончању радова, и парнично и кривично одељење Другог основног суда бити смештени у будућој судској згради у Катанићевој.

За комплетан Трећи основни суд и парнично и кривично одељење предвиђена је судска зграда на Новом Београду у Палмира Тољатија (бивши четврти општински суд) која ће у догледно време, такође бити реконструисана.

Грађанска одељења Првог основног суда у Београду сада су комплетирана заједно са извршним одељејњем, и смештена у некадашњој згради Аероинжињеринга, у Булевару Николе Тесле 42а.

Кривично одељење Првог основног суда у Београду остаће у Палати правде у Савској улици где се и сада налази, напоменули су у Министарству правде.

Што се тиче других градова у Србији, ради се на санацији, реконструкцији и доградњи објекта Основног суда у Краљеву, реконструкцији и адаптацији основне школе у Сомбору за потребе смештаја јавних тужилаштава у том граду, а почетком 2016. године почеће изградња нових објеката за потребе прекршајних судова у Панчеву и Пожаревцу.

Министарство планира да до краја ове године започне и изградњу зграде Прекршајног и Привредног суда у Ужицу, као и зграде Прекршајног суда у Рашки. Такође, у плану је да се у току 2016. године изврши реконструкција и адаптација објекта у Улици Светозара Марковића 21 за потребе Правосудне академије.

Почетком 2016. године Министарство правде планира да започне изградњу нових затвора у Панчеву и Крагујевцу.

Укупан капацитет ова два затвора биће 900 места.

Највећи инфрструктурни подухват Министарства правде који ће започети следеће године јесте потпуна реконструкција и адаптација зграде Палате правде у Савској улици у Београду.

Рад на овом објекту планиран је да траје две године, након чега ће Виши суд и Више јавно тужилаштво у Београду, заједно са кривичним одељењем Првог основног суда у Београду, добити нове и боље услове за рад, истичу у Министарству правде.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се