Читај ми!

У Прешево стиже нови талас избеглица, ситуација под контролом

У Прешево ноћас стиже нових пет хиљада људи, жена и деце са ратном захваћених подручја Блиског истока.

Гостујући у Дневнику РТС-а, председник Координационг тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић каже да је ситуација у Прешеву компликована, али под контролом и да су наши људи максимално ангажовани на пружању помоћи избеглицама.

"Питање је само како ће да издрже тај темпо, јер све што је потребно тим људима обезбеђује им се", рекао је Станковић, који је данас са амбасадором Велике Британије Денисом Кифом обишао прихватни центар за мигранте.

Према његовим речима, оно што је велика опасност јесте то што немамо довољно чврстих објеката за прихват избеглица за које ће нам бити потребна материјална помоћ.

Станковић каже да није превише задовољан са оним што се нуди и предузима.

"Сви нам дају велику подршку, сви нас хвале, али од хвале не може да се живи. И у Србији има људи који тешко живе али су сви јединствени да људима када су у невољи треба помоћи", истиче Станковић.

Како каже, Црвени крст ради у три смене, храна је на измаку, залихе су за данас, евентуално сутра.

"Тим људима је потребна обућа, одећа, имали смо тешку здравствену ситуацију када су лекари из Врања једва успели да спасу живот дечаку који је имао епилептични напад", навео је Станковић и додао да очекује помоћ.

Према његовим речима, велики пробем јесте и смеће. Договорено је да се прими један број ватрагасаца и да се добију кола за одвоз ђубрета.

"Договорено је и да добијемо четири нове лекарске екипе чије ангажовање ће платити Данска. Договорили смо се и да буде повећан број скенера којим се врши преглед избеглица", рекао је Станковић.

Према његовим речима, очекује се и знатно већи број оних који ће доћи јер је ово други талас избеглеца.

Како каже, у првом таласу су прошли њихови очеви а сада иду жене, деца, труднице - што је много већа популација.

"Очекујем да међународна заједница са много више средстава помогне Србији у настојању да она помогне овим унесрећеним људима који беже од рата", закључио је Станковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво