Читај ми!

Меморандум о сарадњи четири полиције против трафикинга

Министри унутрашњих послова Србије, Аустрије, Мађарске и Македоније потписали су у Охриду Меморандум о разумевању и сарадњи у области заштите граница којим је предвиђено организовања заједничких мешовитих патрола и истражних тимова полиција земаља потписница.

Меморандумом је предвиђено да заједничке мешовите патроле буду распоређене на српско-мађарској, српско-македонској и македонско - грчкој граници, а циљ је да се кроз појачану контролу границе сузбију кривична дела кријумчарења људи и илегалног преласка државне границе, наведено је у саопштењу, преноси Танјуг.

Након потписивања Меморандума, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је рекао да је тај документ мали, али јасан корак који показује да земље потписнице желе да учине све што могу да постану део глобалног и сврсисходног решења за драматично повећање броја избеглица.

Стефановић је указао да је неопходно да ЕУ што пре пронађе свеобухватно и целовито решење, а не оно које ће парцијелно задовољити једну, две или три државе.

"Иако Србије није чланице ЕУ, наша држава, као одговорна земља, спремна је да преузме свој део обавеза у решавању ове кризе, да преузме један број миграната који би дошао у нашу земљу. Спремни смо да наставимо да будемо добар домаћин и да са свим европским државама радимо на проналаску свеобухватног решења", рекао је Стефановић.

Министар је нагласио да су Грчка, Македонија, Србија и Мађарска искључиво земље транзита и да није реално очекивати да поднесу највећи терет миграција и да, фактички, све што се дешава постане проблем тих земаља.

"Ово је проблем Европе, не само земаља чланица, већ читаве Европе која треба да покаже шта су европске вредности, шта је европски пут и да то не заборави када доноси различите мере", рекао је Стефановић.

Министар је указао да Србија очекује конкретну финансијску помоћ, али и помоћ у другим средствима како би ефикасно и хумано прихватила ове људе.

У прилог тврдњи да се Србија суочава са јачим приливом миграната и избеглица из ратом захваћених подручја, Стефановић је, речено је у саопштењу, навео да је само у првих осам месеци ове године у Србији регистровано више од 120. 000 миграната.

Како је додао, Србија води жестоку борбу против шверца људи и од почетка године ухапшено је више од 850 особа због сумње да су починили та кривична дела.

"Јасно смо показали искрену намеру да зауставимо овакву врсту криминала и не дозволимо експлоатацију избеглица, који су тешком муком због рата у њиховим земљама натерани да дођу у европске земље", поручио је Стефановић.

"Колико је повећан њихов прилив, пре свега из Сирије и Авганистана, најбоље говори податак да смо током првих осам месеци ове године открили скоро пет пута више илегалних миграната него током целе прошле године. Само приликом незаконитог преласка државне границе ухватили смо 28.641 особу", прецизирао је министар полиције.

Дигитална евиденција тражилаца азила

Стефановић је истакао да је Србија досадашњим односом према мигрантима јасно показали да јој је стало да се што хуманије и солидарније дође до плана који ће омогућити избеглицама нормалнији живот.

Како је обајснио МУП је у циљу унапређења функционисања система азила, пре свега из безбедносних разлога и бојазни да се међу тражиоцима азила могу наћи припадници терористичких група, отпочео са дигиталним дактилоскопирањем тражилаца азила, издавањем потврда о израженој намери да особа тражи азил у Србији и регистрацијом људи који су смештени у центрима за азил.

Стефановић је додао да су и појачане активности на улазним тачкама у Србију, пре свега на српско-македонској граници, где су ангажоване додатне полицијске снаге и опрема и додао да је на том делу границе регистрован највећи број ирегуларних прелазака на улазу у Србију, а да велику помоћ "имамо од колега из Немачке, Аустријске и Мађарске полиције и зато им се овом приликом захваљујем".

"Новонастала ситуација проблем је свих нас и само заједнички можемо избећи катастрофалне последице, а уједно сачувати људско достојанство избеглица, који су се одлучили да напусте своје домове у потрази за миром и бољи животом. Морамо бити солидарни, јер ово није проблем једне државе, већ читаве ЕУ", закључио је Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво