Читај ми!

Трка за индексом, други круг

На државним факултетима у Србији почело је полагање пријемних испита у другом уписном року. Остало је 5.000 слободних места, углавном на факултетима који уписују велики број студената.

На Универзитету у Београду има још око 850 слободних места, и око стотину за наше држављане који су средњу школу завршили у иностранству.

На Електотехничком факултету на пример, своје знање тестираће млади који су средњу школу завршили у Америци.

"Полагаћу и математику и физику на Електротехници. Факултет сам изабрао зато што је моја велика љубав математика, иначе имам жељу да се бавим или телекомуникацијама или енергетиком", каже будући бруцош.

Има и оних који су средњу школу завршили у САД. "Завршила сам средњу школу у Тексасу и определила сам се за овај факултет јер волим математику и желим тиме да се бавим", каже она..

Ових кандидата је мање него претходних година, кажу на факултету, али зато велики број студената долази из иностранства захваљујући Еразмус плус програму студентске размене Европске уније.

Повећање уписних квота у овом року за техничке факултете који школују стручњаке за ИТ сектор, што је тражила Студентска конференција Србије, неће бити.

Проф. Бранко Ковачевић, декан Електротехничког факултета Универзитета у Београду, каже да су већ добили једну доакредитацију због великог интересовања студената и компанија које су хтеле те студенте.

"Ми смо искористили и за 120 повећали број студената... У овим условима ми и да хоћемо не можемо више да повећамо, а такве одлуке се наравно доносе на нивоу Министартства и Владе", рекао је Ковачевић.

У овом року остало је и слободних места за афирмативни упис Рома и студената са посебним потребама. Највише индекса у септембру може да подели Универзитет у Новом Саду – више од 1.500.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво