Шабић: Лоша законодавна пракса угрожава права јавности

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић у писму Влади Србије упозорава на забрињавајућу тенденцију да се кроз измене прописа из ресора појединих министарстава, снижавају права на приступ информацијама испод нивоа прописаног Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја који на системски начин уређује ту материју.

Како је саопштено из Кабинета Повереника, писма истоветне садржине Повереник је упутио и Министарству државне управе и локалне самоуправе и Републичком секретаријату за законодавство.

У писму Повереника се наводи да је све чешће предлагање законских одредаба којима се недопуштено уређују питања о приступу информацијама која су већ уређена системским законом (Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја) и установљавају додатна ограничења права мимо оних која су прописана њиме, наводи Танјуг.

То се чини упркос изричитој одредби члана 8. овог закона по којој се права из овог закона могу изузетно подвргнути ограничењима прописаним само овим законом, а не неким другим законом или прописом.

Број примера, како наводи, није мали, а само у последњих месец дана појавила су се чак четири таква нацрта закона.

Повереник истиче "посебно је контроверзна ситуација" у вези са Нацртом закона о улагањима кога је и поред "спроведене јавне расправе" постало немогуће пронаћи на сајту Министарства привреде или био ком званичном сајту, и за кога нико с поуздањем не може рећи шта је његова права садржина, и поред јавно изнетих сумњи да има претензије да драстично ограничи права јавности у вези са информацијама о улагањима.

У складу са својим надлежностима утврђеним чланом 35. ЗСПИЈЗ, Повереник указује да је нужно што пре зауставити, односно спречити даљу тенденцију погоршавања услова за остваривање права јавности односно права грађана на слободан приступ информацијама од јавног значаја.

"Поготово ако се то чини на начин који за последицу има нарушавање јединства правог поретка, изазивање сукоба закона и угрожавање права јавности и грађана".

С тим у вези Повереник подсећа да "сви стратешки документи Владе и Скупштине и у вези са реформом државне управе, и у вези са процесом европских интеграција, и у вези с борбом против корупције предвиђају и захтевају виши ниво транспарентности рада органа и отклањања препрека у примени постојећег закона", додаје се у саопштењу.

Повереник наводи да уколико, упркос томе, министри или влада ипак налазе да постоје оправдани разлози за отежавање услова за остваривање права на слободан приступ информацијама, или за ограничавање надлежности Повереника и верују да те разлоге могу да објасне демократској јавности, за то треба да користе једино дозвољене процедуре - измене самог ЗСПИЈЗ, којима су та права и те надлежности и утврђене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво