Специјализацијом тужилаштва и полиције против корупције

Сарадња државних органа у борби против корупције није на завидном нивоу. Такву слику би, кажу у Министарству правде, требало да поправи усвајање новог Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала и корупције.

Нацртом закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала и корупције предвиђено је оснивање одељења тужилаштва, полиције и суда специјализованих за откривање и процесуирање корупције. Планирано је да њихова седишта буду у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду.

 

Биће то посао за специјализоване полицајце и тужиоце, али и за друге државне органе. Пореска управа, Народна банка, Царина, Агенција за приватизацију, катастар, Дирекција за имовину, Фондови за пензионо и здравствено осигурање, Управа за јавне набавке. Те институције имаће службенике за везу са тужилаштвом и обавезу да у року од неколико сати или дана обезбеде информације неопходне за вођење поступка.

Радомир Илић из Министартсва правде каже да уколико је тужиоцу потребна хитна нека информација из пореске управе он би је у нашем садашњем систему могао чекати чак и по неколико месеци, а то не зато што неко не жели да је да или слично већ зато што нажалост државни органи нису на оном степену организације како је то наметнуо криминал 21. века.

Тужиоци ће моћи да оснују и службу финансијске форензике која ће им помоћи у анализи токова новца. Нацртом закона остављена им је и могућност формирања ад-хок или сталних ударних група.

"Ад-хок је она која би се само бавила једним предметом и институционално окупљала више органа који су битни за откривање свих оних чињеница, а исто тако и за размену информација, док би се стална ударна група могла бавити неком криминалном појавом као што су дрога, трговина људима", каже Илић.

У Транспарентности кажу да нацрт закона није обухватио корупциона кривична дела из закона о финансирању политичких активности и непријављивање имовине и да није отклонио неке нелогичности.

Тужилаштво за борбу против организованог криминала и даље ће се бавити случајевима корупције у које су умешани високи функционери, али и даље остају изузеци.

Немања Ненадић из Транспарентности Србија рекао је да нису покривени народни посланици или председник републике, а јесу чланови владе, директори јавних предузећа, помоћници министара.

"Такође би требало размислити и о томе да се под надлежност овог тужилаштва укључе још неки функционери на другим нивоима власти - рецимо градоначелници или чланови владе Војводине", каже Ненадић.

Правници оцењују да је специјализација полицајаца и тужилаца за борбу против корупције добра и корисна посебно у случајевима тежих облика тог кривичног дела.

Милан Шкулић са Правног факултета рекао је да не треба очекивати нека чуда јер брзина поступка зависи од много околности како од квалитета законског оквира, а то је у овом случају највише законик о кривичном поступку који није баш идеалан.

„Законик има пуно аномалија које доста успоравају постуопак, а тако дакле и од неког општег друштвеног амбијента у вези са дисциплином у поступку и низ неких фактора који могу да делују као отежавајуићи фактори за брзи кривични поступак", навео је Шкулић.

У Министарству правде очекују да ће закон бити усвојен на јесен и да би нови систем могао да профункционише почетком следеће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво