Читај ми!

Koји је домет петиције против ријалитија?

Секс пред камерама, старлете, псовке, туче, говор мржње, дискутабилне једнократне ТВ звезде. Све је то у опису ријалити програма којем се од пре четири дана супротставља једна петиција. Да ли је упућена емитерима или гледаоцима- шта се и да ли се њоме нешто постиже?

Мало фали до 100.000 људи против ријалитија. Потписали су, додуше на интернету, јер не верују да је моћ коју им даје даљински управљач, довољна. Протест и на улици. Студенти подсећају на алтернативу.

"Нас све то боли, не осећамо се добро због тога јер се бавимо тиме, ја као студент музичке уметности желим да сале буду пуне", каже Иван Ћирковић.

Његов колега Игор Голубовић наводи како они желе да укажу да првенство треба да има култура.

Свесни су домета своје иницијативе. Не верују да ће укинути ријалити стварност, нити да ће, на пример, убрзати отварање Народног музеја.

"Ми се надамо да ћемо макар мало дићи свест код људи, да ће се људи побунити против онога што им је сервирано", наводи студент Правног факултета Никола Станишић.

Нема приватне телевизије са националном фреквенцијом на којој се не сервира, или је у припреми. Имају ли право они за које је петиција против ријалитија, заправо петиција против милионског гледалишта? Такав програм није популарнији у Србији, него у Америци и многим европским земљама.

"Ови формати нису добродошли иако су гледани, они и јесу гледани зато што подстичу те ниске страсти и оно најниже у људима", напомиње професор на Факултету политичких наука Раде Вељановски.

Кад се тој смеси дода политика, у програму је више од три сата Војсилава Шешеља, са Паровима у публици. Расте рејтинг телевизије, има и страначког интереса.

"Нема сумње да појава одређених политичара, у овом случају Војислава Шешеља, јесте злоупотреба медија и промоција одређених, потенцијалних кандидата на неким новим изборима што није у сагласноти са нашим законима и стандардима Европе. Ту је нађена једна флуидна форма кроз ријалити формат и то је недопуштена промоција једног од политичара", указује Вељановски.

Недопуштено. Много од ријалити садржаја описује се том речју, али док им Закон не да овлашћења, у Савету регулаторног тела за електронске медије, тврде, не могу ништа. Заправо, нови сет медијских закона им је, кажу, то право одузео. Стручњаци верују да би требало овластити регулаторе да спрече поплаву дискутабилног формата.

"Сада недостаје права дефиниција штетних садржаја којих негде има, негде нема, оне су флуидне, и изричита одредба закона да такви садржаји не смеју да буду емитовани до поноћи", истиче Вељановски.

Онлајн згражавање, све и да га подржава цела Србија, нема никаквог домета. Има регистрована грађанска инцијатива, за коју је довољно 30.000 потписа. Тада би и посланици морали да је размотре.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво