Читај ми!

Министарство културе: Злоупотребе тендерске комисије МСУ

Министарство културе и информисања саопштило да неће дозволити различитим интересним групама да угрозе новац пореских обвезника који је Влада Републике Србије из буџета издвојила за потпуни завршетак радова на обнови Музеја савремене уметности.

Низом контроверзних одлука и непоступањима по налозима Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки, тендерска комисија за извођење радова на адаптацији, реконструкцији и доградњи објекта Музеја савремене уметности (МСУ) кршила је све прописане рокове и злоупотребљавала читав ток тендера, саопштено је из Министарства културе, преноси Танјуг.

Министарство подсећа да су благовремено обезбеђена средства за адаптацију и реконструкцију те институције чиме су створени предуслови за расписивање тендера.

Тендер је расписао МСУ на челу са директором Јованом Деспотовићем, који је као одговорно лице формирао тендерску комисију, коју су, поред два члана из редова запослених у Музеју, сачињавали Миомир Стојановић из Завода за заштиту споменика културе у Нишу, председник Скупштине "Коридора Србије" Душан Богојевић и Радољуб Дошић, запослен у "Р Дијагностика доо".

У саопштењу се напомиње да је Деспотовић изабрао чланове комисије без икаквих консултација са Управним одбором и запосленима у Музеју.

У току тендера дошло је до великог броја противречних и зачуђујућих одлука тендерске комисије, као и њеног непоступања по решењима Републичке комисије, из чега би се могло закључити да је дошло до фаворизовања понуђача са највишом ценом од свих учесника на тендеру.

Од шест пријављених, тендерска комисија је констатовала да три понуђача задовољавају све услове, што је потврдила и Републичка комисија, као и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у свом мишљењу траженом на основу жалбе једног од понуђача.

Противно свакој економској логици, тендерска комисија се у два наврата одлучила за понуђача са ценом за око 20 процената већом у односу на следећу понуду, односно за чак 32 одсто већом у односу на најповољнију понуду.

Све то проузроковало је да тендерска комисија још није окончала поступак, чиме је прекршила рокове и практично опструирала завршетак радова на обнови једне од најзначајнијих установа културе у нашој земљи.

Министарство културе и информисања инсистирало је и наставиће да инсистира на стриктном поштовању Закона о јавним набавкама и беспоговорном спровођењу свих решења Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки.

Тренутни приоритет је проналажење решења, којим би се у најкраћем року зауставила опструкција тендерске процедуре од стране интересних група и створили услови за наставак и завршетак реконструкције МСУ.

Сат који је Министарство поставило на Музеју већ седам месеци подсећа директора и чланове тендерске комисије на обавезе преузете пред целокупном јавношћу.

Он откуцава и утврђивање личне одговорности појединаца из интересних група, чији циљеви немају никакве везе са културом и општим интересом.

Да би се утврдила лична одговорност, Министарство културе и информисања и сви надлежни државни органи предузеће све неопходне мере, сваки из свог делокруга, како би, поред завршетка обнове МСУ биле спречене злоупотребе и закон био стриктно поштован.

Управни одбор МСУ је на седници 30. августа покренуо иницијативу за разрешење директора те институције Јована Деспотовића и упутио је Министарству културе и информисања, указујући на неправилности које производе озбиљне последице и значајно ремете функционисање ове установе културе од националног значаја.

Министарство културе је прихватило ту иницијативу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара