Читај ми!

Уџбеници од школе до уличне тезге, виша математика

Неке школе су прошлогодишње књиге продавале као стари папир. Те књиге су се потом нашле на тезгама неких препродаваца, доносећи им стоструку зараду, сазнаје РТС. У школама тврде да је највише књига још код њих.

Родитељи који су ових дана пазарили код уличних препродаваца, тврде да су међу половним уџбеницима и они са печатом школе.

Јелена Ивановић из Завода за уџбенике каже да им је један родитељ указао на проблем да се уџбеници који су дељени као бесплатни у школама, откупљују као стари папир за по пет до шест динара по килограму.

"Ти уџбеници се сада појављују на тезгама у центру града по ценама од 500 динара", каже Ивановићева.

У школама тврде да је највише књига још код њих. Поступиће по препоруци Министарства просвете да део поделе ученицима који ове године нису добили бесплатне уџбенике, део ће сачувати за матурске припреме, шта остане продаће у стари папир. Али не искључују могућност да ти уџбеници заврше на улици или у гепеку.

"Контактирало нас је неколико приватних књижара. Међутим, до сада ништа нисмо предузели, јер не знамо који би систем контроле био да се ти уџбеници заиста и не нађу на улици", каже Урош Момчиловић директор школе "Дринка Павловић".

Откупљивачи старе хартије нису хтели пред камере. Незванично кажу да је три до четири уџбеника довољно за килограм папира, који се откупљује за пет до осам динара. Неки од њих послују и са више од 20 школа и тврде да сваки откупљени папир иде на рециклажу. На питање ко то контролише – немају одговор.

Рачуница Завода је да су за пет година акције бесплатних уџбеника, само они пласирали више од два милиона примерака. Вредност – око 900 милиона динара. Колико их је завршило на сивом тржишту, непознато је.

Просветна инспекција није надлежна, тржишна проверава порекло робе само на рафовима, па је комуналној тржишној инспекцији остало да истражи порекло књига заплењених на улици.

"За сада ми немамо ту информацију да су се ти уџбеници нашли на улици. Оно што могу да кажем да ћемо погледати сваку књигу и видети да ли су ти уџбеници бесплатно дељени деци у Београду", каже Загорка Панић, градски секретар за инспекцијске послове.

Док не провере да ли је било злоупотреба, остаје нам само да прерачунавамо. Уџбеник продат као стари папир вреди око два динара. Код препродаваца достиже најмање сто пута већу цену. Довољан разлог да се ова област озбиљније уреди, јер је просвети, кажу, сваки динар важан. И није за бацање.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се