Читај ми!

Подршка мигрантима од Новог Пазара до Суботице

Од почетка кризе, избеглице из Азије и Африке могу да рачунају и на духовну, али и материјалну помоћ исламских заједница у Србији. Подршка верника, али и оних који су некада и сами били у избегличкој колони, стиже из свих крајева, од Новог Пазара до Вршца.

Избеглице у околини аутобуске и железничке станице свакодневно могу да рачунају на топлу вечеру из кухиње Бајракли џамије. За сада се послужује 200 оброка, а жеља је да их уз помоћ осталих исламских верских објеката буде још више.

"Седмично организујемо велику хуманитарну акцију, тако да свака акција са собом носи неких 500 оброка, неких пар стотина килограма одеће и обуће за најугроженије", истиче главни имам Исламске заједнице Нови Београд Амел Османовић.

Најугроженијима је помоћ добродошла, нарочито храна.

"Већина људи која је овде у парку нема новца. Једна породица ми је чак рекла да немају новца ни за хлеб и ја сам им купио, тако да је храна веома потребна", наводи избеглица из Авганистана.

"Понекад видимо људе који деле храну и лепо је знати да мисле на нас", каже избеглица из Сирије.

Највише избеглица је на последњој станици пред Европску унију, у Војводини. И тамо се труде да малим доприносом учине велику ствар.

"Када дођемо поготово у Суботицу, горе где је била стара циглана, где је ту њихово малтене и окупљалиште, када видимо та озарена лица људи, напаћене те деце, када видимо тај плач и све је то нешто што нас додирује и што нас подсећа на неку прошлост коју бисмо волели да се никад не понови, али желимо да дамо свој допринос", истиче главни имам војвођански Мухамед ефендија Зилкић.

Подршка стиже и из Новог Пазара, где верници прикупљају помоћ.

"Ми прикупљамо помоћ у оном што је избеглицама најпотребније – без обзира на то да ли је у питању вода, напици, или је у питању конзервирана храна, или је у питању обућа, или одећа", наводи председник Исламске заједнице у Србији Мевлуд Дудић.

"Наравно да им треба помоћи зато што су и људи с ових простора били у избеглиштву и знају шта то значи", каже један Новопазарац.

Шта значи осећај безнађа и неизвесности, добро зна и Владимир Дмитровић, који је пре 20 година био у избегличкој колони. Сада своју имовину у Хрватској жели да уступи избеглицама.

"С обзиром на то да је та имовина неискоришћена, ради се о практично две куће. Ту постоје и економски објекти у дворишту и велика башта", каже Владимир Дмитровић из Вршца.

Број избеглица расте, па тако и потребе за храном. За сада је то највећи проблем. Хладнији дани донеће и нове бриге. Зато није рано да се већ сада почне са прикупљањем зимске гардеробе и ћебади, али и плановима о њиховом смештају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво