Читај ми!

Ђуровић: Без помоћи ЕУ тешко са мигрантима

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић каже да су слике које ових дана стижу из Македоније језиве и нехумане. Без финансијске помоћи Европске уније нема адекватног прихвата азиланата, наглашава Ђуровић.

Радош Ђуровић каже да је ситуација настала у Македонији као и ванредно стање уведено због великог броја азиланата, нова и за Европу и за регион.

"То је одлука Македоније, али се не види зашто се то дешава. То је одсуство идеје како да се поступа са овом миграцијом", указује Ђуровић.

Према његовим речима, притисак је велики и нико не може да заустави хиљаде људи који долазе из ратом захваћених земаља на Блиском истоку.

Ђуровић наглашава да се без Европске уније и њене финансијске помоћи не може говорити о адекватном прихвату азиланата.

Додаје да Србија у овој ситуацији има хуман приступ и подсећа да је премијер Александар Вучић истакао да државни органи хумано поступају са азилантима.

Коментаришући најаве Бугарске да ће ангажовати трупе како би заштитила границу, али и Словачке која жели да у земљу прими само хришћане, Ђуровић наводи да се боји да такве најаве могу заиста постати и пракса.

"Што се тиче бодљикаве жице, то је једна ствар. Али када војска користи силу да заустави људе, то је антихумано. Као да људи немају достојанство, као да им не треба помоћ", наводи Ђуровић и додаје да се нада да такве слике неће бити виђене и у Србији.

Како каже, суштина је уредити миграцију и укључити људе у систем.

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила истиче да се мигранти не задржавају дуже на територији Србије од када је Мађарска подигла део ограде.

Према његовима речима, смештај миграната већ сада представља проблем, поготово због лошег времена.

"Не смемо да допустимо да људи на железничкој станици буду изложени лошим условима. Не смемо да чекамо више ни зиму, биће озбиљније. Потребно да се држава активира на целом путу и да асистира мигрантима до Суботице и Кањиже", закључује Ђуровић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије