Читај ми!

Хиљаду и по лекара остаје без лиценце?

Предложеним Правилником, број бодова које лекари морају да сакупе да би обновили лиценцу смањује се са 24 на 20 бодова. Међутим, и по тим условима, око 1.500 лекара могло би да изгуби дозволу. Министарство здравља трага за решењем.

Првог дана Нове године око двадесет хиљада лекара мораће да обнови лиценцу за рад. Прве процене су да 15 одсто њих неће успети то да учини због недовољног броја бодова.

"Садашњи закон предвиђа да онај ко не обнови лиценцу може да ради уз присуство ментора, што на терену није нешто што се може лако имплементирати, да ли се то може извести у срединама где постоји само један лекар, у малим амбулантама", каже директорка Лекарске коморе Србије Весна Јовановић.

Трагајући за решењем, Министарство здравља предлаже измене Закона о здравственој заштити, чије усвајање очекује крајем године.

"Радимо на утврђивању процедура које ће бити део предлога Нацрта закона, а што ће, између осталог, бити регулисано Правилником о начину и условима враћања права на лиценцу. Предвиђено је да лекар који је остао без лиценце полаже испит знања пред мешовитом стручном комисијом", саопштава Министарство здравља.

Лекарима је за обнављање лиценце неопходно стручно усавршавање, које углавном финансирају фармацеутске куће. Није мало оних који су принуђени да то сами чине. Међутим, има и оних који усавршавање нису схватили као своју обавезу.

"Суштина наших курсева који су у принципу бесплатни јесте што носе мали број бодова. Већи курсеви коштају, што је нужно у организацији довођења људи. Има одређених трошкова, а онда није решено како да то рефундирате и добијете новац да бисте отишли на неки већи курс", каже доктор Милош Жарковић из Клиничког центра Србије.

Свака установа има могућност да попут Дома здравља "Палилула" има свој правилник који одређује ко, када и на који начин може да иде на стручно усавршавање.

То може да мотивише несавесне лекаре који не схватају значај курсева, а уједно и да спречи злоупотребу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије