Читај ми!

Вучић најавио подизање привременог центра за мигранте

Урадићемо све да у Србији будете сигурни као у свом дому и увек сте добродошли у нашу земљу, поручио је премијер Александар Вучић мигрантима и најавио да ће највероватније иза хотела "Национал" у Београду бити подигнут привремени прихватни центар.

Премијер Србије Александар Вучић каже да је мигрантима из Сирије и Авганистана Србија пружила гостопримство и топлину какву нису нигде срели и најавио да ће, имајући у виду да долазе хладни дани, за њих бити подигнут привремени прихватни центар, преноси Танјуг.

"Људи када говоре о избеглицама из Сирије и Авганистана говоре као о великом проблему. Ми смо им пружили добродошлицу у Србији. Знамо како су се наши људи мучили пре 20 година. Поносан сам што им је Србија, на њиховом путу ка ЕУ, најбоље уточиште и најсигурније место", рекао је Вучић, након што је обишао мигранте.

Премијер је рекао да ће Србија помоћи колико је то могуће и нагласио да су државни органи поступили организовано и добро по питању избеглица.

Како је додао, имајући у виду да иду хладни дани, биће подигнут привремени прихватни центар, највероватније иза хотела "Национал", недалеко од ауто-пута.

Вучић је захвалио и грађанима и организацијама који су помогли избеглицама.

"Желимо им да пронађу своју срећу", рекао је Вучић.

Председник Владе Србије разговарао је са мигрантима у парку, распитао се за њихове потребе и обећао да ће Србија урадити све што буде могла да се осећају боље.

"Урадићемо све за вас, да будете сигурни као у свом дому и увек сте добродошли у нашу земљу", поручио је Вучић мигрантима.

Вучић је мигранте питао да ли је све у реду, а они су му одговарали потврдно.

На новинарску опаску да Србија није испунила 23 од 26 препорука у известају УНХЦР-а из 2012. године, Вучић је рекао да је Србија урадила све што може, да је направљен прихватни центар у Прешеву, да мигранти имају лекаре, те да су безбедни.

Коментаришући то што се једна од примедби односи и на механизме прихвата миграната на аеродрому, Вучић је приметио да мали број миграната долази авионом у Србију, већина стиже путевима из Грчке и Македоније.

Вучић је додао и да Србија за дан обради и евидентира више миграната него цела Европска унија заједно.

Екипе Црвеног крста које су са премијером поделиле су мигрантима пакете у којима су пелене, сокови и воће, а председник владе распитивао се шта им још треба, те најавио да ће им бити достављено још ћебади, а да ће у парку бити инсталирано још покретних тоалета.

На путу ка бољем животу једна од станица бројним мигрантима јесу паркови надомак железничке и аутобуске станице, а према проценама, дневно у тим парковима борави од 500 до 700 људи.

"Србија неће подизати зидове"

Премијер је рекао да Србија неће да подиже зидове и поставља бодљикаве жице да спречи мигранте да уђу у земљу и додао да ни ЕУ није смела да жмури на такве случајеве у другим земљама.

"Мислим да ЕУ најпре није смела да жмури на жице и ограде, а зажмурила је намерно. Мислим да је требало да реагује као и на неке друге ствари", приметио је Вучић.

"Што се нас тиче, ми да жмуримо нећемо, већ ћемо да помогнемо колико можемо, а да ли ће ЕУ помоћи Србији – хвала им ако помогну, а ако не, опет хвала", поручио је Вучић одговарајући на питање новинара по обиласку миграната код Београдске аутобуске странице.

Вучић је истакао да је постављање жица за њега страшно и да фали само "још да неко пусти струју и 'заврши посао'".

"То је за мене страшно, ми то не радимо. Ми, за разлику од других, не волимо превише да молимо ако неко не види у каквој је ситуацији Србија. Плашим се да су многи већ подржали зид и праве се да не виде зид, полицију, ограде", рекао је Вучић.

Истакао је да ће се Србија, насупрот томе, према мигрантима понашати као према добрим људима и да од тога неће правити највећи светски проблем.

"Неки кажу: 'Лако је вама, они неће да остану'. Па, неко ће и да остане, а они који се на то одлуче, добродошли су и ми са тим немамо проблем. То је одговоран однос једне државе у оваквим историјским приликама", нагласио је премијер, додајући да у Србију дневно уђе 2.000 миграната.

Одговарајући на питања новинара, премијер је рекао и да размишља о расписивању ванредних избора у Србији, али да коначна одлука није донета. 

Заједно са Вучићем, мигранте су обишли и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије