Читај ми!

Краљевске године златиборског туризма

Златибор је овог лета најпосећенија планина у Србији а број туриста у јулу ове године био је 16 одсто већи него у истом период лане. Златиборска туристичка историја, бар она званична, почела је у августу пре 122 године.

Иако су на Златибору још у 18. веку колибе имали богати трговци а име планине се с уважавањем изговарало и по балканским касабама, европским варошима и приморским трговима, почетак туризма био је краљевски, па се од 20. августа 1893. и доласка краља Александра Првог Обреновића броје златиборске туристичке године.

"Краљ је посетио Златибор и био одушевљен гостопримством и издвојио је свој новац за градњу чесме. Од тада се Златибор стално развијао и постао најразвијенији планински центар и туристичко место прве категорије", рекао је Арсен Ђурић, директор Туристичке организације Златибор.

Касније су саграђене и десетине хотела, приватних кућа, а гради се и даље. Сада на Златибору има око 20.000 лежаја за госте међу којима су све бројнији и странци.

Осим разгледница и старих фотографија на првих неколико деценија златиборског туризма подсећа и по нека стара вила грађена између два рата, када их је било 33. Међу ретким чији спољни изглед је очуван до данас је и вила београдског адвоката Александра Павловића, после рата Титова, и наравно чесма на некадашњем извору Кулашевац.

Туристички Златибор је стигао и до 1.496 метара високог врха Торника, где ће бити и завршна станица дуго најављиване гондоле за панорамску вожњу, чији почетак је на Обудовици, а успутна станица крај Рибничког језера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије