Читај ми!

Дух Јапана у Београду

За Јапанце су борилачке вештине примењена уметност те није необично да су Музеј примењених уметности у Београду изабрали за Сајам јапанских борилачких вештина и то други по реду.

Јапански борилачки спортови су начин живота, кажу они који у њима проведу деценије. Милош Павловић је професор филмске и телевизијске режије и председник Кендо савеза Србије. Кендо кимоно му помаже и када га не носи.

"Комуникација са људима, однос са људима – све то можете да вежбате кроз кендо и налазите аналогије. Мени је кендо дао једну матрицу или модел по коме све своје грешке лако тестирате у сали", каже Милош.

Самурајски оклопи и шлемови симбол су храбрости, поштења и заштите слабијих. Вештине које су учили и данас из истих разлога привлаче децу.

У Јапану млади све ређе вежбају вештине предака. Мирис детињства, неки Јапанци осете тек када дођу у Београд.

"Млада генерација у Јапану изгубилa je дух борилачких вештина и дух аутентичног Јапана, али када видим људе који се баве борилачким вештинама у Србији, ја могу да нађем неки унутрашњи мир", каже Јуићиро Омори, аташе за културу Амбасаде Јапана у Србији.

Џудо, Кендо, Аикидо, Каратедо, јапански спортови нису названи тако да би се римовали, већ тај наставак "до" значи поред спорта филозофију или пут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије