Помор шкољки у Бованском језеру

У Бованском језеру код Сокобање, риболовци пријавили угинуће језерских шкољки, па је рибочувраска служба "Јужне Мораве 2" организовала сакупљање остатака.

Од јутрос, прикупљено је више од једне тоне, а акцији ће се током дана придружити чланови риболовачких служби из Крушевца и Зајечара.

Сумња се да је узрок помора шкољки пад кисеоника у води и висока температура воде, наводе чланови рибочуварске службе "Јужна Морава 2".

Јутарња температура воде, коју су мерили рибочуари, била је 24,7 степена степени Целзијусових, а концентарција кисеоника 2,83 милилитара по метру кубном.

Прве угинуле шкољке примећене су на површини језера у петак ујутру, а рибочувари кажу да се број угинулих шкољки повећава из дана у дан.

Рибари који годинама пецају на овом језеру кажу да никада ништа слично нису видели јер ово језеро важи за једно од најчистијих у Србији.

Језеро тренуто чисте рибочувари из Прокупља, Куршумлије, Ниша, Алексинца, Сокобање, а кажу да им је потребно више људи, чамаца и мрежа да би чишћење било брже.

Обавештене су све надлеже службе у АлексиНцу и Сокобањи и чека се њихов излазак на терен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије