Читај ми!

Помоћ мигрантима у Суботици

У Суботици, где је последња станица мигрантима пред улазак у ЕУ, локална самоуправа у сарадњи са Владом и Црвеним Крстом, обезбеђује храну, воду и лекарску помоћ.

Безбедносна ситуација је нормална и нема никаквих инцидената, јавља репортер РТС.

Екипа Црвеног крста из Суботице свакодневно дели стотинак пакета помоћи.

Милимир Вујадиновић, градски шеф радне групе за миграције, каже да ова ситуација није ништа ново за локалну самоуправу и да је ситуација само кулминирала у последњих шест месеци.

"Поред онога што смо радили претходних година (још од 2014. отворили прихватилиште за децу мигранте, где је до данашњег дана прошло неких 80 малишана), град је отворио и посебну буџетску линију за превоз ових лица у сигурност азилних центара у унутрашњости Србије", каже Вујадиновић.

Додаје да се то радило и прошле зиме када је на стотине миграната збринуто и смештено у центре за азил широм земље, али истиче да они не желе да одлазе у прихватне центре већ је њихов циљ Мађарска.

Како каже, оно што град може у овом моменту да пружи тим људима јесте помоћ у храни и пићу, као и збрињавање мајки са децом.

"Наравно, уколико Влада Србије и министарство сматрају да на овим просторима треба отворити некакво прихватилиште, ми смо припремили бунар из којег би ишло напајање тог центра", рекао је Вујадиновић и додао да је обезбеђена текућа вода, три чесме које они користе.

Истиче да ће локална самоуправа, у сарадњи са Владом Србије, бринути о овим људима у покушају да се избегне хуманитарна катастрофа и сачувају људски животи.

Процењује се да је током ноћи у Суботицу дошло још око 200 миграната, из Сирије, Ирака, Пакистана, Бангладеша. Они ће ту остати вероватно дан-два, након чега ће наставити пут ка Западној Европи.

Иначе, мађарска полиција је у протекла 24 сата привела 1.600 миграната дуж мађарско-српске границе, полицијске капетаније Жупанија Чонград и Бачкишкун.

Највећу групу од 128 мигранта, полиција је открила код пограничног места Ашотхалом, где је у близини зеленог граничног појаса затечено 65 Пакистанаца, 56 Авганистанаца и седам држављана Бангладеша.

Они нису могли да докажу легалан боравак у Мађарској и предати су у надлеженост Имиграционе службе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије