Читај ми!

Стефановић: Са мигрантима се поступа хумано

Министар полиције Небојша Стефановић каже за РТС да се са мигрантима у Србији поступа хумано – обезбеђени су им здравствени прегледи, лекови, храна и вода.

Србија предузима све да мигранти буду безбедни, рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

"Ово је један покрет народа, можемо рећи сеоба народа. Србија предузима све да буду безбедни", рекао је Стефановић гостујући у Дневнику РТС-а.

Са мигрантима се, каже, поступа људски. "Обезбедили смо здравствене прегледе, лекове, храну и воду. Омогућујемо да на пристојан начин могу да аплицирају за азил, и, ако желе, да се сместе у прихватне центре", рекао је министар.

Њихов циљ је, међутим, да иду даље, и то је њихово људско и међународно право, каже Стефановић и напомиње да то није питање Србије већ велики европски проблем.

Стефановић је навео да је званични Београд започео израду акционих планова и да је формирана радна група у којој се налазе, поред представника министарства унутрашњих послова, и представници Министарства рада и Секретаријата за избеглице у циљу израде модела шта треба да се уради у решавању мигрантске кризе. Најављује да ће Србија од међународних институција тражити новчану помоћ.

Говорећи о претњама Исламске државе упућеним Балкану, Стефановић је рекао да је Србија стабилна и безбедна земља – довољно је полицијских снага и других безбедносних структура.

"Претње увек схватамо озбиљно, али постоји снажан одговор државе и регионална сарадња, да не дозволимо да се криза прелије на нас", рекао је Стефановић.

На констатацију да је Загреб препоручио својим грађанима да не путују у Египат, Стефановић је рекао да Србија пажљиво процењује ситуацију.

"Не доносимо одлуке исхитрено. Када будемо све анализирали, Министарство спољних послова донеће одлуку о путу у Египат", рекао је министар.

Јул и август обележио је велики број саобраћајних несрећа. Министар каже да је контрола на путевима строга и да су ангажовани сви капацитети.

"Али суштина је да људи схвате да не могу уморни и алкохолисани да седну у возило", рекао је Стефановић, апелујући на возаче да праве паузе када их стигне умор. "Тих неколико минута нису пресудни ни за шта, а спасиће друге људе", каже Стефановић.

Осумњичени негира кривицу, одбијен полиграф

Стефановић је рекао да је осумњиченом да је писао графите "Смрт Пајтићу" одређен притвор.

Каже да му је понуђено да одговара на питања на полиграфу, али да је његов адвокат то одбио. Стефановић указује да постоје непосредни докази о његовој кривици, попут тог да полиција има његове разговоре са штампаријом у којој је наручио да се израде шаблони са натписом "Смрт Пајтићу".

Каже и да је вештачење завршено. У новчанику осумњиченог пронађена је и мања количина дроге, рекао је Стефановић и додао да ће га и за то теретити.

Сматра да Демократска странка, чији је осумњичени члан, води двоструку политику – једну пре хапшења и једну после. Србија ће да покаже да ће у гоњењу истрајати, поручио је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара