Читај ми!

Може ли Србија више да заради од филмске индустрије?

Дуго најављивана Уредба којом се подстиче филмска индустрија јуче је усвојена на Влади, а Србија је добила прилику да више заради од такозване креативне индустрије. Процењује се да ће држава на сваки евро исплаћеног подстицаја имати директан приход у буџет од 1,4 евра, али има и оних који сумњају у такву рачуницу.

За страни објектив, уз локације, Србија сада може бити актрактивнија и због сувбенција – добиће их сви који, уз одређене услове, одлуче да овде сниме филм. Мамац за продуценте је Уредба која предвиђа враћање петине уложеног новца.

"Она доводи људе који већ имају новца и који познају правила игре у овом сегменту креативне индустрије, доводи их у Србију која се позиционира на мапи пожељних локација за креативну индустрију, за филмску индустрију, за индустрију анимираног филма, па и снимање реклама", каже Душан Коруновски из Министарства привреде.

Додаје да се у већини земаља света та уредба односи на стране продуценте.

"У Србији смо направили да се та уредба односи на то да потпуно једнака права имају и домаћи и страни продуценти", објашњава Душан Коруновски из Министарства привреде.

Тако ће овдашња публика, пре филмске премијере, поједине сцене моћи да види уживо. Више од 10 светских филмова снимано је последњих година у Србији, на различитим локацијама. Тренутно најмање осам страних пројеката чека подстицаје, не би ли баш овде почели филмску причу.

"Ово је велики дан за нашу филмску индустрију, како за домаћу тако и за привлачење страних продукција и копродукција у нашу земљу. На томе се радило веома дуго. Ми седам година интензивно инсистирамо на доношењу ове уредбе и са њом је Србија сада ушла у ред конкурентних филмских индустрија у свету и испунила стандард који је европски и светски", објашњава Ана Илић из Српске филмске асоцијације.

Тридесет држава у свету и 44 америчке државе имају, и веома агресивно промовишу, филмске подстицаје за стране филмске пројекте. То брине поједине домаће ауторе.

"Оно што је добра ствар – и то је једино у њој добро – јесте то што ће већи број страних продуцената бити заинтересован да ради овде и то ће бити више посла за филмске раднике који се баве занатима. У сваком другом смислу, ова уредба је у распону од ризичног до прилично негативног за нашу кинематографију и чак бих рекао за располагање државним средствима у целини", сматра драматург и критичар Димитрије Војинов.

Да су злоупотребе немогуће, тврде творци Уредбе. Исплата подстицаја долази на ред тек када се заврши продукција, намире сви рачуни и уради независна ревизија. Тако, верују, за државу ризика нема.

Од снимања страних филмова, Чешка годишње зарађује око 140 милиона долара, а Мађарска и до 400 милиона долара. Србија је за пет година зарадила тек 50 милиона евра, а сада се верује да има шансе да толико зарађује годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара