Читај ми!

Резерве крви на измаку, потребни даваоци

Због све чешћих саобраћајних несрећа и повећаног броја интервенција неопходни добровољни даваоци крви. Несташица свих крвних група. Уколико се не обезбеди крв, почетком наредне недеље могуће одлагање операција.

Гордана Антуљесков из Института за транфузију крви каже за РТС да су пред нама две до три најтеже недеље овог лета, и због тога позива грађане свих крвних група да помогну не само у Београду, већ у целој Србији, како би се спречило могуће одлагање операција.

"У овом трентутку нема одлагања операција, али с обзиром на тренд и на очекивани број давалаца, сасвим је извесно да ће до одлагања операција доћи већ почетком наредне недеље", указује Антуљесков. 

Напомиње да су због великог броја саобраћајних несрећа, реанимација и пријема, изузетно велике потребе за крвљу овог лета. Најнеопходније крвне групе са негативним РХ фактором.

Антуљесков додаје како сваког дана Институт мора да обезбеди 250-300 јединица крви, док је јуче обезбеђено само 140 јединица.

Заинтересовани грађани крв могу дати у свим центрима у Србији где постоје службе за трансфузију, у Институту за трансфузију крви у Нишу и Новом саду.

У Београду грађани могу дати крв у Институту за трансфузију крви Србије у Улици светог Саве 39 сваког дана од 7 до 19 сати, потом у аутобусу на Студентском тргу од 9 до 14 сати, и у Ургентном центру у истом периоду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара