Читај ми!

Мрежа за реституцију тражи попис јавне својине

Мрежа за реституцију тражи од Владе Србије да хитно обезбеди попис и евиденцију јавне својине, а пре доношења било каквих прописа којима би се омогућило располагање том имовином.

Иницијатива се посебно односи на измене Закона о пољопривредном земљишту, с обзиром на то да не постоји евиденција о 1,6 милиона хектара државног земљишта, наводи се у саопштењу које преноси Танјуг.

Из Мреже подсећају и да Предлог закона о посебним условима продаје одређених непокретности у својини Републике Србије, који је недавно враћен из скупштине, није замисао актуелне владе, те да је још влада Мирка Цветковића маја 2012. донела закључак који је садржао списак некретнина поверених друштву ДИППОС д. о. о.

"Циљ доношења овог закључка био је да у то време припремљене и узурпиране некретнине од стране лица повезаних са властима никако не буду у процесу натуралне реституције, јер би се на тај начин разоткрило ко су заиста корисници-закупци и под којим условима те државне имовине", наводи у саопштењу Мрежа за реституцију.

Кажу и да се на том списку налази неколико објеката који заиста служе за потребе амбасада, али да су они само послужили "као маска" да би се прикрила већина осталих закупаца по привилегованим условима.

Због тога, сматрају у Мрежи, неопходна је истрага о свим неправилностима којима је омогућено да још од времена Слободана Милошевића "нестане" велики број станова који су били поверени на управљање тада Дипломатско-стамбеном предузећу, а због чега нико никада није одговарао.

Председник Србије Томислав Николић вратио је 6. августа републичком парламенту на поновно одлучивање Закон о посебним условима продаје одређених непокретности у својини Србије, сматрајући га неуставним.

Медији су пренели да је за председника спорно што право на куповину државних вила и станова имају само њихови закупци и што се у јавности више од годину дана знало да је такав закон у припреми, па су се закључивали уговори о закупу за некретнине које су сада предмет продаје.

Законом је предвиђено да право на куповину имају корисници и закупци који су уговоре потписали пре 1. јануара ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара