Читај ми!

Годишњица злочина у Гораждевцу

Парастосом у цркви пресвете Богородице у Гораждевцу обележено је 12 година од убиства двојице и рањавања четворо младића и девојака на реци Бистрици. Убијени су Иван Јововић (19) и Пантелија Дакић (12). Починиоци су још на слободи.

Парастос је служио владика Теодосије, а присуствовли су заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић, потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић, председник општине Грачаница Владета Костић, начелница Пећког округа Винка Радосављевић и други.

Докази које су родитељи прилагали истражни органи су одбацили, каже отац покојног Пантелије Дакића. 

"Панто је имао 13 година живота, а дванаест година злочинци не могу да се пронађу. И то не само Пантови већ убице 1.300 Срба од последњег рата. Цела Метохија је знала да ће се то десити. Неки су се радовали, ја то знам јер сам видео кад сам водио децу у болницу. Они су то знали, све је већ било припремљено", каже Милисав Дакић.

Жељко Јовић је изјавио да је за сваког нормалног човека сваки злочин велико зло, али да када се деси злочин усмерен према онима који су тек закорачили у живот, онда је то немерљиво и највеће зло.

Помену је присуствовао и заменик косовског премијера Бранимир Стојановић који је истакао да се злочин у Гораждевцу неће заборавити и да ће понављати докле год постоји и један Србин у Приштини и једна функција на којој су Срби да ово није решено, да је ово злочин који није кажњен.

"То што је прошло 12 година, а дан нико није озбиљно покушао да нађе ове злочинце. Прошло је 15 година од Старог Грацка, 11 година од 17. Марта. Можда су то одговори зашто би морао да се формира специјални суд и зашто нико међу Албанцима није желео да нађе убицу ове деце", наводи Стојановић.

Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ наводи у саопштењу да су обећања УНМИК-а и Еулекса да ће злочинци бити пронађени и кажњени остала само на речима.

"Ми породице жртава чекамо правду и за овај злочин и стрепимо да ће албански злочинци остати некажњени, што нама представља поновно убиство својих најближих чланова породица", поручиле су породице страдале и рањене деце. 

Убице дечака, и поред награде од милион евра и обећања представника УНМИК-а да ће, како су рекли, преврнути сваки камен да их нађу, нису познате, а за злочин над недужном децом ни после 12 година нико није одговарао.

Тужилац Канцеларије Специјалног тужилаштва Косова затворио је 2010. овај случај јер, како је тада саопштено из Еулекса, истрага полиције није довела ни до каквих резултата или могућих осумњичених, али ће га поново отворити уколико се појаве нове информације.

Пре 12 година, док су се купали у реци Бистрици, рањени су Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12), Драгана Србљак (13) и Ђорђе Угреновић (20).

УНМИК је после напада саопштио да је непознат број људи из жбуња отворио ватру из "калашњикова" на педесетак деце и младих Срба из Гораждевца.

Косовска полиција је у истрази саслушала 75 сведока, а претресла је и 100 кућа, без конкретних резултата.

Убиство деце осудили су домаћи и међународни званичници, а због овог трагичног догађаја одржана је и седница Савета безбедности УН.

Убиство на реци Бистрици сматра се једним од четири највећа злочина над Србима од 1999. и доласка међународне мисије на Косово.

Виновници су остали ван домашаја правде, као и у случају убиства жетелаца у Старом Грацком, убиства породице Столић у Обилићу и убиства путника аутобуса "Ниш експреса" код Подујева.

У Гораждевцу данас живи мање од 1.000 Срба у потпуном албанском окружењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара