Читај ми!

Повереница: Хитно смањити незапосленост међу младима

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је да је незапосленост највећи проблем с којим се млади суочавају, те да се проценат незапослености код младих под хитно мора смањити.

Јанковићева је указала да се незапосленост код младих мора смањити пре свега усклађивањем потреба тржишта рада и образовног система, додајући да је од изузетне важности за развој друштва да се побољша и унапреди њихов положај, преноси Танјуг.

Повереница је у саопштењу поводом Међународног дана младих, навела и да су у Србији друштвене околности већ деценијама неповољне за младе.

"Неопходно је створити услове и окружење у којима ће се млади осећати сигурно, безбедно и равноправно, са свешћу и знањем да овде могу да остваре своје потенцијале, изразе креативност, осете да имају моћ да нешто ураде и промене“, истакла је Јанковићева.

Истиче и да се младима мора обезбедити веће учешће у јавном животу и у процесу доношења одлука, нарочито оних које их се директно тичу, почевши још од основне школе.

Проблем младих у нашој земљи је, додаје, што они не осећају да имају икакву моћ да утичу на споствени живот или могућност да одлучују о питањима која су за њих важна.

"Млади ми често у разговору кажу да друштвена, политичка и економска заједница у Србији уопште не осећа и не разуме њихове потребе, да заједницу не осећају као своју, па су спремни да је лако напусте. Млади се овде осећају као да у ствари нигде не припадају и то се мора што пре променити", поручила је повереница за заштиту равноправности.

Наводећи да подаци истраживања о одласку младих из Србије показују да одлазе из економских разлога, али и зато што не постоји однос друштва у којем живе према њима и њиховим потребама, Јанковићева је истакла да је важно створити амбијент у којем ће млади препознати прилику да нешто конкретно заиста могу да ураде.

"Мора се развијати култура партиципације младих од најранијег узраста, створити амбијент да млади од раног доба учествују у доношењу одлука које су за њих битне, да им се још у основној школи прижи прилика да се изразе, да нешто ураде, промене и унапреде", навела је повереница.

Према њеним речима, потребно је обратити посебну пажњу на случајеве у којима су млади дискриминисани, уз развијање културе дијалога, толеранције и поштовања људских права од малих ногу.

Повереница, како се додаје, са великом пажњом прати имплементацију Националне стратегије за младе за период 2015–2017. године и подржава одлуку Владе Србије да усвоји Акциони план за њено спровођење.

Генерална скупштина УН установила је 12. август као Међународни дан младих, који се у Србији слави од 2007. године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара