Читај ми!

Позитивна политика Србије у опхођењу са избеглицама

Шеф УНХЦР-а у Србији Ханс Шодер сматра да је политика Србије у опхођењу са избеглицама које пролазе кроз земљу позитивна и да држава хуманим приступом даје мало простора кријумчарима људи.

Шодер је бечком дневнику Стандард политику Србије окарактерисао као "увелико позитивну", преноси Танјуг.

Пренео је да Србија тражиоце азила не хапси, а да уз помоћ невладиних организација и УНХЦР-а сваког дана региструје до 1.200 избеглица.

"Када држава има хуманитарни приступ као Србија, онда има и мање простора за кријумчаре, јер тада нико не мора да страхује од власти", објаснио је Шодер.

Према његовим речима, најава да се на граници Мађарске и Србије гради ограда довела је до тога да избеглице покушавају још брже да дођу до Западне или Северне Европе.

Србија, Македонија, Грчка и Мађарска нису коначне дестинације избеглица.

"Већина избеглица нема намеру да остане, јер имају породицу или пријатеље у Западној или Северној Европи, који их чекају", навео је Шодер.

Ограда и нови закон у Мађарској, који олакшава протеривање миграната у Србију могао би, како истиче, да доведе до тога да избеглице убудуће покушавају да путују из Србије преко Хрватске у ЕУ, иако би тада морали да прелазе још више граница.

"Бекство тих људи се чини све тежим док доспеју на безбедно", истиче Шодер.

Уколико Мађарска буде масовно враћала људе, у Србији може доћи до хуманитарне катастрофе, указује лист.

"Није могуће да Европа ништа није научила из трагедија двадесетог века", оценио је Шодер.

Бечки дневник Стандард преноси да стотине Сиријаца седи на земљи у парку преко пута аутобуске станице у Београду, а да деца спавају на картону испод клупа.

Избеглице, како додаје лист, не желе да кажу како се зову, нити да се сликају или региструју, јер страхују да тада никада неће доћи до безбедног места, већ желе да, што је могуће брже, преко мађарске границе стигну у Немачку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара