Читај ми!

Студентски мостови пријатељства

Док државници покушавају да помире разлике трусног Балкана, не заостају ни њихове младе колеге, можда будући политички лидери. На семинару који је окупио студенте политичких наука, разоварало се о светским темама али и о томе како решити актуелна балканска питања.

Постдипломци међународних односа из Тузле, Тиране, Загреба, Београда окупили су се у престоници Србије. Свесни су дешавања у прошлости, покушавају да разумеју садашњост, али желе да њихови односи чине будућност.

"Када се бавимо неким темама које се тичу будућности, који се тичу нас као једне мале целине унутар једног огромног света, онда тек схватимо колико смо мали и колико смо упућени једни на друге. Онда и те неке ситне разлике почињу да бивају мање битне и схватамо заправо да треба међусобно да се помажемо", каже Милан Крстић из Београда.

Бошњакиња Алаудину сагласна је са колегом из Србије. Први пут је у Београду, а каже да је главни град Србије место где могу да се размене ставови који повезују,а не раздвајају.

"Требало би да учимо више једни о другима и да прихватимо да су се болне ствари десиле и да без обзира колико се ми њима враћали, без обзира колико ми о њима слушали, да сигурно нећемо имати конкретне бенефите од тога. То спречава нас младе, који смо бомбардовани тим информацијама, да размишљамо на други начин и да научимо нешто о некоме које наш непосредни комшија и неко на кога треба да рачунамо", додаје Алаудину Бошкаило из Тузле.

Бољим односима народа на западном Балкану нада се и Албанка Лаба Бројка.

"Обе земље имају своје контрадикторности али то не значи да ми треба да стављамо препреке у нашим односима. Што се тиче наших конфликата у прошлости, морамо да разговарамо о њима и да дођемо до неких заједничких решења, да видимо који су нам заједнички ставови", истиче Лаба Бројка из Тиране.

Док су студенти на семинару Центра за међународну сарадњу и одрживи развој учили о горућим светским питањима, схватили су да је Балкан кап у мору.

"Из перспективе света схватите да је овај део светске географије ипак прилично мали. Сами на своју руку чак ни много веће земље или региони не могу да изађу на крај и онда је то нека врста искуства да човека покрене на размишљање колико су велики проблеми у свету и да заиста морамо да сарађујемо не би ли успели да им се супротставимо", објашњава Вук Јеремић из ЦИСРД-а.

Што више сусрета младих, њихова размена идеја и мишљења, али и дебатовања о дешавању на Западном Балкану сигурно је корак више да се превазиђе наслеђе прошлости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара