Два метра квадратна по студенту на ЕТФ-у

Деценијама Електротехнички факултет кубури са простором. Пре четрири деценије требало је да буде изграђена зграда на Новом Београду. Уместо зграде "Лола корпорације" факултету је додељен само један спрат. Недовољно, кажу професори, ако желимо да на што бољи начин школујемо потребан кадар – и нама и свету.

Лакше је доћи на Шангајску листу него обезбедити услове за нормалан рад факултета. Зграду од 25.000 квадратних метара у Булевару краља Александра деле три факултета: Грађевински, Архитектонски и Електротехнички.

На Електротехници на једног студента дође два квадратна метра. Да би оспособили простор за рад у сутерену, докторанди, ангажовани и на пројектима Министарства просвете, прво рашчишћавају простор.

У међувремену, преписка са надлежним институцијама траје.

"Министарство је писало. Писало је дописе. Писало је и Комисији за пословни простор републичких органа, писало је Дирекцији за имовину, али све се завршило на писанију. Сем тог једног спрата, опет је писано да се нађе још нешто, има тамо и неких анекса, то су некада биле конференцијске сале, од тога може да се направи амфитеатар или тако нешто. Нема одговора", каже декан Електротехничког факултета професор Бранко Ковачевић.

За сада је факултету припао само један спрат, одосно седамнаест кабинета. Мало ако се зна да смо пре неку годину имали афирмативни упис и повећење буџетских квота за електроинжењере. А утихнула је и прича о фабрици чипова.

"То се завршило на почетним разговорима, ништа није конкретизовано. Они су требали да направе један истраживачки институт, можда су требали да нађу и домаћег партнера, то би вероватно био Електротехнички факултет, и други сродни факултети као што је Факултет техничких наука у Новом Саду и Електронски у Нишу, али стало је и судбина је неизвесна", каже професор Ковачевић.

У међувремену, ИТ компаније направиле су кластер и траже кадар. И док се не добије још простора радно време факултета је од осам сати ујутру до десет сати увече, свих седам дана у недељи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара