Читај ми!

Стручном обуком до више донорских картица

Не зна се тачан број оних који су на југу Србије завештали органе али се, истичу стручњаци, тај број знатно повећао од почетка националне кампање "Продужи живот". Потребно је, међутим, још много савета, стручне обуке и предавања о томе зашто треба за живота потписати донорску картицу.

Љиљану Зебић екипа РТС-а упознала је пре шест година када је прва у Нишу потписала донорску картицу. То су, у међувремену, урадиле и њене три ћерке и најближи пријатељи.

"И тада сам рекла и сада кажем: срећан је онај који ће живети и после смрти. Како ће живети – тако што ће донирати своје или органе својих најмилијих. Боље него да труну у земљи", наводи Љиљана Зебић из Ниша.

Седамдеседет петоро Алексинчана до сада је добило донорске картице. Већина су дугогодишњи даваоци крви. Кажу да њихови изабрани лекари нису знали да им објасне процедуру завештања ткива и органа.

Верољуб Динић из села Бован разговарарао је са својом лекарком која му је рекла да види са директором шта ће и како ће.

Миодраг Војиновић, председник Удружења "Хумано срце" у Алексинцу истиче да се свест Алексинчана мења.

"Мења се и то добро – јављају ми се људи, некима су дати и обрасци. Они и њихове породице и пријатељи попуњавају, и на том пољу се ради. Надам се да ће ускоро стотину бити код нас уписано", каже Војиновић.

И лекари у сокобањском Дому здравља који годишње ураде 100.000 прегледа мештана и гостију бање, пожалили су нам се да немају довољно информација о националној кампањи Министарства здравља и подршци програму трансплантације.

"Интересовање пацијената није на задовљавајућем нивоу, а, нажалост, ни едукација наших лекара није обављена ни у једном тренутку. Донорске картице смо добили пре три године и за те три године само је један пацијент потписао и на томе се завршило", каже Мерима Атанасковић, помоћница директора Дома здравља.

Свест људи на југу Србије о завештању органа се, како смо видели, веома споро мења. Утисак је да је потребно још много савета, стручне обуке и предавања о томе зашто треба за живота потписати донорску картицу.

Причама о судбинама оних којима су органи потребни, али и оних који су спремни да своје и органе својих најближих дају у хумане сврхе, програм трансплантације већ годинама подржава и РТС. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара