Читај ми!

У Жупи као на југу Француске

Породица Минић из Жупе Александровачке била је пионир међу малим винаријама, које су се првенствено залагале за враћање аутохтоних сорти "тамјанике" и "прокупца". После више од две деценије труда, највише су одмакли и у винском туризму.

Минићи се надају изузетној берби, која ће ове сезоне, процењују,  поранити петнаест дана. Благородној жупској клими недостаје само кише.

"Мало грожђа, вина, винског туризма и од овог посла може лепо да се живи", каже Момчило Минић, винар из Тржца.

Урош, најстарији од петоро унучади, ученик је Виноградарско-винарског смера. Жели да заврши технологију вина и као шеста генерација настави породичну традицију.

Урош каже да је од малена посматрао и учио од оца и деде, а да сада равноправно ради са њима.

Када није у винограду или у подруму, Урош је десна рука мајци. Рад је да помогне око трпезе, јер су гости који се интересују за вински туризам све бројнији.

"Када имамо веће туре, онда унајмимо професионалну помоћ. Али од мене се очекује да будем увек водећа у организацији", каже Биљана Минић.

За оне који желе да преноће спремни су бунгалови од употребљаваних винских бачви. А ту је и базен.

Вински путеви Александровачке Жупе су обележени, али је њима тешко доћи до дестинација. Најмање село Тржац, са најбољим условима за узгој "тамјанике", осим пута, нема градски водовод, а ни улично осветљење.

Лош пут није обесхрабрио госте из Француске. Дошли су на препоруку Шаријеа, српског зета.

"Живео сам у Србији, у Краљеву три године. Ово ми је четврти пут како долазим код Минића", каже Тома Шарије.

Клод Дањак каже да потиче са југа Француске и да је вино део његове културе. "Осећам се пријатно у природном амбијенту различитом од мог завичаја. Уживам у вину, које ме мирисом подсећа на мускат из мог краја, али је укус другачији, чак и бољи", каже Дањак. 

Читав амбијент осмислио је и својом руком направио најстарији Минић.

"Циљ је да се прича о томе, а прича се. Да гости долазе, а долазе. Једино је чудно што имам више гостију из иностранства него из Србије", каже Милорад Мића Минић, винар из Тржца.

У фамилијарну оазу Минића, осим Француза, долазе и туристи из Русије, Немачке, Аустрије И Норвешке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара